Doğum Sonrası Lohusalık Psikozu

Bu akut psikotik hastalık, doğum sonrası depresyondan farklıdır, çünkü genellikle doğumdan iki hafta sonra şizofreni veya manik depresiflik bulgularıyla ortaya çıkar. Bu hastalığın her 500 kadından l’ini etkilediği düşünülmektedir, ama eğer daha önce bir nöbet görülmüşse tekrar görülme oranı yüzde 25 ila 50 gibi yüksek bir rakamdır. Bazen anneler intihar veya bebeğe zarar verme eğiliminde olabilir. Bu kişilerin hastaneye yatırılarak güvenli bir şekilde bakılmaları gerekmektedir.

lohusalik

Başa Çıkma Stratejileri

Eğer kendinizi sıkıntılı hissediyorsanız hastalığı en kısa zamanda geçirmek için kendi kendinize yapabileceğiniz birçok şey vardır, işe kendinize mükemmel anne diye bir şey olmadığını hatırlatmakla başlayın. Elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorsanız, bu zor döneminizde sizden beklenen tek şey bu olacaktır.

Yeni annelerden beklentiler çoğu zaman gerçeklikten uzaktır, ama kişinin duygusal açıdan veya bebeğin günlük bakımı açısından ideal anne ölçütlerine erişememesi durumunda etrafındakiler, kişinin kendini suçlu, yetersiz ve şaşkın hissetmesine neden olur. Bu tutum, anneyi kolayca doğum sonrası depresyon bulgularından birini veya birkaçını yaşamaya itebilmektedir.

Doğum sonrasında kendinize biraz zaman ayırmaya çalışmalısınız. Bu dönemde herkes yeni doğan bebeğe odaklandığı için annenin duygusal ve fiziksel sağlığı ikinci planda kalmaktadır. Anne olmanın verdiği duygusal sorunlarla başa çıkabilmeniz için bazı tavsiyeler:

► Yalnız kalmaktan kaçının ve en az günde bir kez evden dışarı çıkmaya çalışın

► Düzenli hafif egzersiz yapmak ve temiz hava almak size iyi gelecektir.

► Sizin gibi yeni anne olan kişiler bulmaya çalışın. Çoğu sizin yaşadığınız duyguları yaşıyordur ve birlikte bir destek ağı kurabilirsiniz.

► Düzenli ve uygun miktarda yemek yemeye çalışın. Bu, özellikle emzirirken size kolaylık sağlar.

► Kadınlar, özellikle anneler, kendilerini suçlamakta çok başarılıdır. Bunu yapmayın. Durumunuzdan şikâyet etmenize ve mutsuz olmanıza izin var.

► Evde mümkün olduğunca yardım almaya çalışın. Eğer gerekirse paralı yardımcı tutun.

► Hislerinizi paylaşın. Eşinizle, ailenizle veya arkadaşlarınızla konuşun, duygularınızı anlamalarını sağlayın ve size yardımcı olmalarına izin verin.

► Küçük beklentileriniz olsun, planlar yapın. Arkadaşlarınızın ve ailenizin bebeğinize bakma tekliflerini değerlendirin, kendinize zaman ayırın.

► Çok geçmeden tıbbi yardım alın. Eğer kendinizi kötü hissediyorsanız doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin. Kısa süre antidepresan (emzirmeyi engellemez) alabilir ve/veya danışmana gidebilirsiniz.

► Doğum sonrası depresyonla ilgili çeşitli dernek veya destek gruplarına katılın.

İlk günlerde, tüm enerjinizi bebeğinize saklayabilmek için özellikle kaldırma, taşıma, eğilme içeren ev işlerini bir başkasının yapmasını ayarlamaya çalışın. Ne kadar fazla yardım alırsanız o kadar çabuk iyileşirsiniz. Eve döndüğünüzde evin bir otel veya kafe gibi kullanılmamasına özen gösterin. Elbette aileniz ve arkadaşlarınız bebeği görmek isteyecektir ama ziyaret ederken üzerlerine düşeni yaptıklarından emin olun.

Bölgenizdeki ebe ilk bir hafta – 10 günlük sürede her gün sizi evinizde ziyaret edecek, sizin ve bebeğin gelişimini kontrol edecektir. Emzirme sorununuz varsa size yardımcı olacaktır, işleri yoluna koyduğunuzu görünce, sizi evden arayarak iletişime geçen ve her hafta yerel sağlık kliniğine gitmenizi ayarlayacak olan yerel sağlık yetkilisine aktaracaktır. Bu randevularda bebeğinizin boyu ve kilosu ölçülürken siz de eğitimli ebelerden oluşan sağlık ekibine sormak istediğiniz sorulan sorabilirsiniz.

Kendi hızınızı ayarlayın

Birçok kadın eve döndüğünde günlerce evden çıkmak istemeyebilir. Çok sayıda kadın tüm vaktini yeni doğan bebeklerine adadığı için, akıllarına gelen en son şey evden dışarı çıkıp kendilerini hayatın hızlı akışına bırakmak olacaktır. Bu tamamen normal bir tepkidir, ben de içinizden ne geliyorsa onu yapmanızı öneririm. Böylece doğum sonrası daha kolay toparlanabilir ve bebeğinizle vakit geçirebilirsiniz. İlerleyen aylarda bebeğinizin ihtiyaçları doğrultusunda uyku düzeniniz daha da bozulacağı için kendinizi daha da yorgun hissedeceksinizdir. İlk başlarda hızınızı ayarlayın, bebeğiniz uyurken (Günde ortalama 16 saat uyuyacaktır) ev işleri yapmak yerine, bu zamanı uyku ihtiyacını karşılamak ve dinlenmek için kullanın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler