Bebek Hastalıkları

Göbek Kordonu: Göbek kordonunun kalan kısmı doğumdan sonra yaklaşık 10 gün boyunca kalır ve bu süre içerinde enfeksiyondan kaçınmak için yıkanmalı ve dikkatlice kurulanmalıdır. Ebenizde veya eczanelerde kuruma sürecini hızlandıracak pudra veya bezler bulabilirsiniz. Bunlar kordonun kuruyarak düşmesini ve göbek deliğinin ortaya çıkmasını sağlar.

göbek kordonu

Kusma: Bebeğiniz aldığı besini sık sık çıkartabilir, özellikle de gaz çıkartırken. Bu gayet normaldir ve endişelenecek bir şey yoktur, ama eğer kusma zorlanarak ve her beslenmeden sonra oluyorsa doktorunuzla konuşmalısınız.
Gaz Sıkışması: Gaz sıkışması karın kramplarına ve ağrıya neden olur, dolayısıyla bebeğiniz ağlar ve beslenmeden sonra bunu durdurmak zordur. Bebeğinizi göğsünüze yaslayıp sırtını ovuşturmak gibi basit yöntemler işe yaramazsa, sıkıntısını geçirmek için ebenizden veya doktorunuzdan ilaç vermesini isteyebilirsiniz.

Gevşek Dışkı: İlk günler bebeğinizin dışkısı mekonyumdan (Karaciğer ve safra kesesi salaılarından oluşan koyu yeşil, yapışkan madde) oluşacaktır. Daha sonra dışkının rengi sarıya döner. Anne sütüyle beslenen bebeklerin dışkıları, mamayla beslenen bebekierinkine göre daha gevşektir, ama eğer bebeğinizin dışkısı sulu ve yeşilse bebeğiniz ishal olmuş demektir. Minik bebekler çok çabuk susuz kaldıkları için ishalin hemen tedavi edilmesi gerekir. Eğer ishal devam ederse, ağzı kuruysa ve ön bıngıldak içeri çökmüşse derhal doktorunuza başvurmanız gerekir.

pişik

Pişik: İdrarın içindeki amonyak bebeğin cildini tahriş eder. Bu yüzden bezleri düzenli olarak değiştirilen bebeklerde bile pişik görülmesi çok normaldir. Ancak hipoalerjik olmayan kokulu mendiller, kremler ve bezler pişiği artırır. En iyisi bebeğin altını su ve kokusuz sabunla yıkayıp iyice kurulamaktır. Tahriş olan bölgeye çinko ve kükürt bazlı krem sermek cildin iyileşmesini sağlar ve daha da tahriş olmasını önler.

Yapışkan Göz: Genellikle konjonktivit denilen hafif göz enfeksiyonudur. Doğumdan sonra bebeğin gözünün kan ve benzeri sıvılarla temas etmesinden kaynaklanan yaygın bir sorundur. Kaynamış ve soğumuş suya batırılan mpamuklarla gözlerin silinmesi sorunu çözmektedir, ama sorun devam ederse doktorunuz antibiyotikli göz kremi verecektir.
Yüzde Lekeler: Bebekler doğduğunda yüzlerinde bulunan minik beyaz lekeler (milya) genellikle tedavi gerektirmeden ilk haftalarda kaybolur. Ama eğer bu lekeler enfeksiyon kapar ve kırmızılaşırsa antiseptik krem sürmeden önce kaynamış ve soğumuş suyla temizleyin.

Eğer bebeğiniz:
► Sürekli kusuyorsa
► Sulu yeşil dışkı yapıyorsa
► Çok halsizse
► Asabiyse ve az yemek yiyorsa
► Göğsünde hırıltı varsa veya öksürüyorsa
► Çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz nefes alıyorsa
► Ateşi yükselirse
► Cildinde bir enfeksiyon veya alerji varsa hemen doktorunuzu arayın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler