Kütüle

KULLANILAN   RENKLER

Yeşil, Sarı,  Beyaz, Bordo

ESİN   KAYNAĞI

Dağ çiçeği kütüleden esinlenerek yapıldığı için “Kütüle” adıyla bilinmektedir. Geleneksel kültürümüzde düğünden sonraki mevlit   töreninde genellikle gelinin eltisine örtülür. Bir barış ve anlaşmayı simgelemektedir.

kütüle oya yapılışı

Zürefa ve Kök

Bıyık, Tomurcuk, Boru ve Yapraklar

Tomurcuk, bıyığın sağma tek ilmekten başlanır. Üç sıra iş­lenip üç ilmek artırılır. Yuvar­lanarak kare ilmeklerle en ge­niş yeri beş ilmek oluncaya ka­dar işlenir. Gene yuvarlanarak eksiltilir, tek ilmekte bitirilir. Tomurcuk şekli meydana gelir. Kökün üzerine, bıyıkla, tomur­cuğun ortasından ana boru baş­lanır. Diğer oyalardaki boru yapma işlemi gibi işlenir. Ana boru üzerine yapraklar, tek il­mekten başlanıp üç sıra işlen­dikten sonra, esas yaprak üç il­mekten başlanır. Beş ilmeğe kadar her sırada artırılarak, tek ilmeğe kadar eksiltilerek işlenir.

Ana Örgeye Geçiş

Ana boru içine ayrıca şekilde­ki gibi iki boru yapılır. Boru üç ilmekten başlanıp hiç artırıl­madan sekiz sıra işlenerek meydana gelir. Oya borunun üzerine şemsiye şeklinde ka­panmaktadır.

Borunun üzerine onaltı ilmek atılır. Her ilmek döne döne bo­runun üzerine doğru artırılarak ve çirtikler yapılarak sekiz sı­ra inilir. Oya yukarıdan aşağı­ya doğru işlenir. Tohum yapı­lıp, ana boru içine yerleştiril­dikten sonra şekildeki gibi Kü-tüle bitmiş olur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Sorucu dedi ki:

    on altı ilmek nasıl başlanır aşama aşama anlatır mısınız? Lütfen…

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler