Gebelikte Astım ve Kalp Hastalığı

Astım

Hamile kadınların yaklaşık yüzde 3’ünde astım belirtileri görülmektedir ama hamile kadınlarda da bir çeşit nefes kesilme problemi yaşandığı için astım belirtileri gözden kaçabilir. Astımı genellikle yiyecek, kimyasal, toz, polen ve duman alerjileri tetikler veya hastalık viral göğüs enfeksiyonunu takiben ortaya çıkar. Hamile kadınlar olabildiğince bu gibi tetikleyicilerden uzak durmaya çalışmalıdır. Annede kortizon üretimi arttığı için hastalığın hamilelikte düzelme eğilimi vardır. Inhale steroidler ve bronkodilatör gibi ilaçlar fetüsü etkilemez ama hamilelikte oral yolla steroid alması gereken kişilerde Preeklampsi, bebeklerindeyse rahim içi gelişme geriliği görülme riski yüksektir. Doğumda damardan steroid ile birlikte ağrı dindirici olarak entonoks ve epidural verilmesi en iyi seçenektir, ile­ride bebeğin alerji (atopi) olma riskini azalttığı için emzirme teşvik edilir.

gebelikte astım

Inflamatuvar (iltihaplı) Barsak Hastalığı

İnce barsakta (Crohn hastalığı) ve kalın barsakta iltihap (ülseratif kolit) genellikle kan ve mukuslu şiddetli ishale ve ka­rın ağrısına neden olur. Annede steroid hormon oranlan arttığı için bu belirtiler hamilelikte geçebilir. Hamilelikte en az oranda steroid ilacı almanızı sağlamak için belirtiler kontrol altına alınana kadar hamile kalmamanız tembihlenecektir. Bu hastalığa sahip kişilerde ameliyat sonrası komplikasyon görülme riski çok daha fazla olduğu için vajinal doğum tercih edilmektedir.

Kalp hastalığı

Hamilelikte annede kalp hastalığı gelişmesi yaygın değildir ama hastalık, potansiyel olarak çok ciddi olduğu için kişi uzmanların bulunduğu özel ünitelerde tedavi edilmelidir. Eskiden hamile kadınlarda kalp hastalığına neden olan asıl sebep romatizmal kalp hastalığıydı, ama günümüzde buna çok nadir rastlanmak­tadır. Günümüzde, çocukken doğuştan kalp hastalığı nedeniyle ameliyat olan ve çocuk sahibi olma yaşına erişen kadınların sayısı çok fazladır. Bu kişilerin orta­lama yaşam süresinde meydana gelen önemli gelişmeler, pek çok kadının başarılı bir şekilde hamile kalabilmek için yardım talebinde bulunduğunu göstermektedir. Tedavinin detayları bu kitabın kapsamının dışında kalmaktadır ama ani kan kaybını önlemek, tansiyonu kontrol altında tutmak, doğumun ikinci evresinin kısa sürmesini ve doğumun antibiyotik­lerle atlatılmasmı sağlamak önemli rol oynayan noktalardır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler