Bebeklik Döneminde Fiziksel Gelişim

Bebeklik döneminde gerçekleşen büyümeye ilişkin kazanımlar genel olarak boy uzunluğu, ağırlık, beden oranında değişimler, kemiklerin ve kasların büyümesi, diş çıkarma olarak göze çarpar.

fiziksel gelişim

Ağırlık: Doğumdan sonra bebeğin boyu hızla artmaya başlar, ilk dört ayın sonunda, bebeğin ağırlığı doğum ağırlığının yaklaşık iki katına ulaşır. Bu ağırlık ise yaklaşık 6.200 gr. ile 6.800 gr. arasındadır, ilk yıl ağırlık üç kata ulaşır.

Boy Uzunluğu: Doğumdan sonra, bebeğin boyu hızla uzamaya başlar ve yaşı ilerledikçe bu hızda gittikçe yavaşlama eğilimi görür. İlk dört ayında bebek yaklaşık olarak 8-10 cm büyür, ilk yılın sonunda bebeğin boyu ortalama 73-78 cm ikinci yılın sonunda boyu ise ortalama 88 cm’e ulaşır.

Beden Oranları: Yeni doğmuş bir bebeğin başı, kolu, bacağı arasındaki büyüklüklerin oranı, bir yetişkinin beden oranına göre farklıdır. Yeni doğmuş bebeğin başı toplam beden uzunluğunun yaklaşık 1/4’ü kadardır. Doğuşta bebeğin bacak uzunluğu ise beden uzunluğunun yaklaşık 1/3’ü kadardır. Bebekler arasında beden oranı açısından bireysel farklılıklar vardır. Bedensel büyümenin hızı sosyo-ekonomik düzey ve bebeğin beslenmesi gibi çevresel koşullara da büyük ölçüde bağlı olabilmektedir.

Kemiklerin Büyümesi: Kemiklerin büyümesi ve gelişmesi hareket gelişimi için gereklidir. Doğumda, bebeğin kemikleri olgunlaşmamıştır ve hemen hemen kıkırdaktan meydana gelmektedir. Zamanla kıkırdak dokuların gerekli minareleri depolanmasıyla kemiğe dönüşür.

Kasların Büyümesi: Kaslar, kas liflerinin birleşmesiyle meydana gelir, kemiklerin hareketini sağlar. Yeni doğan bebek tüm kas liflerine sahiptir. Zamanla bebekteki bu kas lifleri gelişir ve bu gelişme kasların uzunluğu, genişliği ve kalınlığındaki büyüme ile yetişkinliğe kadar devam eder.

Diş Çıkarma: Bebekler ilk dişlerini 6 ile 8 ay arasında çıkarırlar. İlk çıkan dişler merkezi kesici ve üst ön dişlerdir. Diğer dişler hızlı bir şekilde çıkar. Bir yaşına kadar 4 ile 8 dişe sahiptirler. İki yaşma geldiğinde üst dişlerin çoğunluğunu çıkarmıştır. Bebeklerde, diş çıkarırken huzursuzluk ve huysuzluk görülebilir, bu diş etlerindeki sinirlerin duyarlılığı sonucudur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler