BİBERON TAKIMININ TEMİZLİĞİ

BÄ°BERON TAKIMI
Gecenin “olmadık bir saatinde”, daha ancak bir iki saat uyumuÅŸ olduÄŸunuz sırada, bebeÄŸinizi emzirmek için bütün biberon takımını kaynatıp mikroptan arındırma gücünü bulamamanız son derece doÄŸaldır. Daha basit çözüm, biberon ÅŸiÅŸesini ve emziÄŸini önceden hazırlamaktır. Günümüzde, emzikli altı biberon ÅŸiÅŸesini içine alabilen bir mikroptan arındırma takımı satın alabilme olandınız vardır; her mama saatinde bu takımdan bir biberon çıkararak mamayı hazırlayıp aşırı yorulmadan bebeÄŸinizi besleyebilirsiniz.
Bir başka seçenek de, bir günlük bütün mamayı hazırlayıp, buzdolabında saklamanızdır.
Yeni doğmuş bebekler, 24 saatlik bir dönem içinde yaklaşık 7 kez biberon emerler ve büyüdükçe aşağı yukarı bir seferde 200 ml emebilecek duruma gelecekleri için, başlangıçta büyük biberonlar almak daha doğrudur.
Biberon emzikleri ya silikondan ya da lateksten yapılır; küçük, orta ve büyük deliklileri vardır. Mamanın gerektiği biçimde akıp akmadığını kontrol etmek için, dolu şişeyi baş aşağı tutun: Saniyede bir iki damla akması gerekir; daha yavaş akarsa, bebeğinizin emmesi daha uzun sürer ve yeterince karnı doymadan yorulur; buna karşılık çok hızlı akarsa, bebeğiniz tıkanabilir ve fazla hava yutar. Her biberon verdikten sonra, emzikte çatlak bulunup bulunmadığını kontrol edin ve arızalı olanları, ayrıca gevşemiş eski emzikleri atın.
TEKNÄ°K
Eksiksiz bir mikroptan arındırma takımı şunlardan oluşur:
1 büyük biberon kabı
2 şamandıra
3 biberon ÅŸiÅŸelen, emzikler ve kapaklar
4 şişe fırçası
5 mikroptan artndıncı tabletler emzik çeşitleri
farklı emzikleri
deneyerek, bebeÄŸinizin hangisini “seçtiÄŸini” bulun. AÅŸağıda “çeÅŸitli” emzikler gösterilmiÅŸtir. Buniar lateksten ve ÅŸeffaf silikondan yapılır. BebeÄŸinizi yalnızca biberonla besliyorsanız, size bir düzine kadar biberon emziÄŸi gerekecektir.

MÄ°KROPTAN ARINDIRMA
1. Bütün mama bulaşığını bir fırçayla temizleyin. Emziklerin içini dikkatle yıkayın; sonra şişeleri ve emzikleri soğuk suyla iyice çalkalayın. 2, Bütün parçalan, mikroptan anndıncı sıvı damlatılmış suyun içine batınp, öagörülen süreyle içinde tutun. Sonra, kaynatılmış suyla iyice durulayın. Daha alışılmış bir yöntem, kapakları ve şişeleri (emzikleri değil) önce iyice yıkayıp, sonra tencerede 20 dakika kaynatmaktır. Sonra emzikleri kaynar suya batınp, birkaç dakika tutarak, çıkarın. Bebeklere verilmek için hazırlanmadan önce değişiklikten geçirilmesinin nedeni budur.
Biberonla verilmek için hazırlanan bebek mamaları, değişiklikten geçirilmiş inek sütü­nün, süttozu haline getirilmesiyle hazırlanmış besinlerdir. Birleşimleri farklı olduğundan, ilk aydan başlayarak hangi hazır mamayı bebeğinize vermeniz gerektiğini hazır mama ku­tularının üstünde yazsa da bir çocuk dok­toruyla konuşmanız yerinde olur.
MÄ°KROPTAN ARINDIRMA
Biberonların emzik, şişe, kapak gibi bütün parçalarını, bebeğinizin enfeksiyondan korun­masını sağlamak için, mikroptan arındırmanız (sterilize etmeniz) gerekir. Bunu özel hazır­lanmış mikroptan arındırıcı biberon setleriyle ya da büyük bir plastik kap içindeki suya, ec­zaneden alacağınız mikroptan anndıncı bir sı­vıyı damlatarak yapabilirsiniz. Sonra da, mik­roptan anndıncı sıvıdan hiç iz kalmaması için, bütün parçaları kaynatılmış suyla iyice du­rulamanız gerekir.
DÄ°KKAT!
•Mikroptan arındırma işlemine, mama hazırlamaya ve bebeği biberonla emzirmeye başlamadan önce, her seferinde ellerinizi iyice yıkayın.
•Biberon takımından kullandığınız her parçayı, mikroptan arındırın.
•Doktorun söylediği miktarlara ya da mama kutuları üstündeki talimata kesinlikle uyun.
•Hazırladığınız mamaları daha sonra verecekseniz, biberonları şişeleri soğur soğumaz, buzdolabına kaldırın.
•Kullanacağınız saate kadar, bütün biberonları buzdolabında tutun. •Isınan mamayı bebeğe vakit kaybetmeden verin.
•Biberondaki mama bitmeden
bebeÄŸiniz doyarsa, biberonda kalan
mamayı dökün.
•Mamayı hazırlarken kapalı şişe suyu
bile kullansanız, mutlaka önce
kaynatın.
•Mamayı maden sodası ya da suyuyla
hazırlamayın; bunlar, bebek
mamalarına uygun olmayan yüksek
yoğunlukta mineraller içerebilir. Buzdolabmdan çıkardığınız mama dolu biberonu, kaynamış su dolu bir kabın içine dik olarak koyup, birkaç dakika bekletin. Bebeğe vermeden önce, mutlaka mamanın sıcaklığını bileğinizin iç yanma birkaç damla damlatarak deneyin: Ne çok sıcak, ne çok soğuk olmalıdır.

Bebeğiniz oturabilecek kadar büyüyüp de, biberonu sıkıca tutmaya başlayınca kendi kendine emebilir. Biberonunu düşürüp, sonra yeniden alarak ağzına sokabileceği için oturduğu yere yakın bulundurmayın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler