Çocuk Gelişimi ve İki Yaş Sendromu

Çocuğunuz artık bebeklik döneminden çıktı, büyüdüğünü ve bağımsız hareket edebildiğini görüyorsunuz, artık size uyumlu olabilme ve sözünüzü dinleyebilme zamanı geldiğini düşünüyorsunuz belki ama henüz buna hazır değil çünkü 2 YAŞINDA!!

Bu yaÅŸ dönemi anne – babaların çocuk geliÅŸiminde en çok zorlandıkları ve yoruldukları dönemdir. Yemek yemede direnme, uyku uyumak istememe, söz dinlememe, anne-baba-arkadaÅŸa vurma – ne denirse tam tersini yapma, kendisini yerlere fırlatma, kafasını vurma . Bebeklik dönemi sonrasında size uyum saÄŸlamasını beklerken bu inatlaÅŸmalar ya da öfke nöbetleri nereden çıktı demeyin. Çünkü çocuÄŸunuz özerklik döneminde .( 12-36. aylar ) Özerklik dönemi çocuÄŸunuzun kendisini ortaya koyduÄŸu, her ÅŸeyin kendisinin olmasını istediÄŸi, istediÄŸi kıyafeti giymek istediÄŸi dönemdir. Bu ısrarlı çabaları sizi ne kadar yorsa , sinirlendirse de tüm bunları bir geçiÅŸ dönemi olarak kabul etmek ve bu döneme her ÅŸekilde hazırlıklı olmak zorundasınız. EÄŸer bu dönemdeki abartılı tepkilerinin yaşının bir özelliÄŸi olduÄŸunu ve neler yapılması gerektiÄŸini bilirseniz bu dönemi daha rahat bir ÅŸekilde atlatabilirsiniz.

Bu dönemde çocuklarınızın özerkliğini engellememeniz gerekiyor, oysaki bir çok anne doğru davranışı göstermek için bu dönemde HAYIR! kelimesini sıklıkla kullanıyor. Bu tip engelleyici davranışlar çocuğun uyumsuzluğunu daha fazla arttırarak gelişimini olumsuz etkilemektedir. Dünyayı, çevresindeki nesneleri , kişileri tanımaya ve keşfetmeye yarayacak tüm yetilere sahip ( yürüyebiliyor, kavrayabiliyor,basit olaylar arasında bağlantı kurabiliyor, koşabiliyor,yemek yiyebiliyor, hatta sorular sorabiliyor) olan çocuğunuz bu enerjiye sahip. Ne kadar çok nesneye dokunursa, ne kadar çok soru sorarsa , kendisini ne kadar çok ortaya koymaya çalışırsa gelişimi o kadar sağlıklı olacaktır. Soru sorması engellenen bir çocuğun ileride kendine güvensiz, içe dönük kişilik özelliklerini göstermesi beklenebilir. Öfkesi engellen bir çocuk ise bu duyguyu zamanla kendisine yönelterek ısırma vb davranışlar gösterebilir.

Yukarı

ÇocuÄŸunuzun özgür olabileceÄŸi alanlar yaratmalı ve kendisini , duygularını tümüyle ortaya koymasına izin vermelisiniz. Onunla inatlaÅŸmayın, çünkü bu inatlaÅŸma ve öfkelenme onun kontrol edebileceÄŸi bir düzeyde henüz deÄŸil. Kendisinde var olan enerjisini boÅŸaltabilmesi için gün içerisinde bol bol dışarı çıkarın, koÅŸsun,hoplasın, zıplasın, güvenliÄŸini tehdit etmediÄŸi sürece istediÄŸi her ÅŸeye dokunsun, bu onun mutlu olmasına ve gün içinde size daha uyumlu davranmasına neden olacaktır. EÄŸer yapmasını istemediÄŸiniz bir davranış var ise o zaman kızma, engelleme, cezalandırma gibi davranışlar göstermeyin. Yapacağınız uzun süreli açıklamalar da bu yaÅŸ dönemi için pek iÅŸe yaramayacak. Yapmanız gereken ilgisini dağıtmak olsun. Dikkatini baÅŸka yöne çevirmede yaratıcı bir anne – baba olursanız iÅŸiniz daha da kolaylaÅŸacaktır. Bunu saÄŸlamak için onun gözüyle dünyaya bakabilir ve oyunları kullanabilirsiniz. ( örneÄŸin: yemeÄŸini yememek için size direniyorsa bir portakal ya da elmayı komik bir kukla haline getirerek – sevimli bir ismi de olsun – bu kuklaya yemeÄŸi yedirmek gibi) Bunda da direnirse ikinci oyunu bulun, ilgi alanlarını keÅŸfedin eÄŸer resim yapmaktan hoÅŸlanan bir çocuÄŸunuz varsa bir tabak, bir çocuk , bir sevdiÄŸi yemeÄŸi birlikte çizin ve sonrasında bir hikaye oluÅŸturarak olumlu davranışı pekiÅŸtirin. Bu onun eÄŸlenmesini saÄŸlayarak dikkatini çekecek ve size olan uyumunu arttıracaktır. Bu tip aktiviteleri onunla yapabilmeniz için yeterli zamanınızın ve sabrınızın da olması gerekiyor, çocukları ile yeterli iletiÅŸimi kuramayan, kendisine zaman ayırmayan / ayıramayan , çalışan annelerimizle ( babalarımızla ) çocukları arasında bu dönemde daha fazla çatışmalarla karşılaÅŸabiliyoruz. Bu nedenle annelerimizin – babalarımızın öncelikle kendilerine gün içinde zaman ayırmalarını (çay zamanları, yürüyüş zamanları, sohbet zamanları, gazete-dergi zamanları) istiyoruz.

Çocuğunuzu bu dönemde uyumsuz, iyi yetiştirilmemiş ya da kötü bir çocuk olarak asla tanımlamayın. 3 yaş sonrasında size ve koymuş olduğunuz kurallara uyum sağlayabilecek gelişim düzeyine sahip olacaktır. Çocuğunuz büyürken içinde bulunduğu gelişim dönemini çok iyi tanımalısınız, çünkü bazen normal olan davranışlar anne-babalar tarafından problem olarak değerlendirilebiliyor. Bunu ortadan kaldırmak için uzman kişilerden gelişim danışmanlığı alabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler