Gebelik Döneminde Memede Bir Kitle Fark Etmek

Hamilelik döneminde veya herhangi bir dönemde memede bir kitle fark et­mek önem taşır. Mümkün olduğu kadar erken yaşta bir göğüs muayenesinin nasıl yapılacağını öğrenmeniz ve bunu dü­zenli bir şekilde yapmanız (genellikle âdet döneminden sonra) oldukça önem­lidir. Meme kitlelerinin 10 tanesinden dokuzu kadınların kendi yaptıkları mu­ayeneler sonucu bulunmaktadır.

Doktorunuz büyük olasılıkla düzenli aralıklarla meme muayeneleri yapacak­tır, genellikle yıllık Pap Smearınızı yap­tırdığınız zaman. Eğer her yıl muayene oluyorsanız ve kitle çıkmıyorsa, bu size hamilelik öncesinde hiçbir kitle olmadı­ğı konusunda güven verir.

Bir meme kitlesini fark etmek hami­leyken memelerinizde oluşan değişim­ler nedeniyle bu dönemde biraz gecike­bilir. Bir kitle varsa bunu hissetmek da­ha zor olur. Memelerin hamileyken bü­yümesi ve emzirme, göğüs dokusunda­ki kitle veya kütleleri saklama eğilimi gösterir.

Hamileyken, hamile olmadığınız dö­nemde yaptığınız şekilde memelerinizi muayene edin. Bunu her 4-5 haftada bir yapın, her ayın ilk günü bunun için iyi bir zamandır.

Meme Kitleleri İçin Testler

Meme kitleleri için rutin test kendi kendinize veya doktorunuz tarafından yapılan bir muayenedir. Diğer testler, mamografi adı verilen röntgen muayenesi ve ultrason muayenesidir.

Bir kitle bulunursa, mamografi veya ultrason muayenesi gerekebilir. Mamog­rafi röntgen ışınlarından yararlandığı için, hamileyken bu işlem sırasında ge­nellikle karnınız kurşun bir örtü ile ka­patılarak korunmalıdır.

Hamileliğin bir meme kitlesinin olu­şumunu veya büyümesini hızlandırdığı görülmemiştir. Ancak memelerde deği­şim olduğu için bir meme kitlesini bul­mak bazen daha zor olabilir.

Hamilelik Döneminde Tedavi

Ço­ğunlukla memedeki bir kitle kurutulabilir veya alınabilir. Kistten alınan sıvı, anormal hücreler olup olmadığının de­ğerlendirilmesi için laboratuvara gönde­rilir. Eğer bir kitle ya da kist iğne ile çekilemezse, kistin veya kitlenin biyopsisi gerekebilir. Eğer sıvı temizse bu iyi bir işarettir. Kanlı sıvıya dikkat edilmeli ve laboratuvarda mikroskop altında ince­lenmelidir.

Kitlenin muayene sonuçları meme kanserini gösteriyorsa tedavi, hamilelik döneminde başlayabilir. Hamilelikteki tedavi komplikasyonları? kemoterapi, radyasyon veya ilaç tedavisiyle, örneğin anestezi veya biyopsi için ağrı kesiciyle, cenin için risk taşımasıdır. Eğer kitle kanserliyse radyasyon terapisi ve kemo­terapi, hamileliğin ihtiyaçları ile birlikte düşünülmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler