Yeni Doğan Bebeğiniz Neye Benziyor?

Birçok çift yeni doğan bebeklerini görünce şaşırmaktadır. Yeni doğan minik yavruları dergilerde gördükleri melek yüzlü bebeklerden çok ama çok farklı olabilir. Ama belirgin doğum travmalarının izleri ve lekeler bir iki gün içinde kaybolacaktır. Bebeğinize ilk baktığınız an çok değişik duygular yaşayabilirsiniz ve bunların olumlu duygular değildir. Yeni doğan bebeklerin hepsinin gözleri mavidir ve asıl rengi altı ay veya daha uzun süre belli olmayabilir. Göz kapakları şişkin gözükebilir, bu doğumdaki baskının sonuçlarından biridir. Doğumdan sonraki aylarda bebeğiniz şaşı veya gözü kayıyor olabilir ama endişe etmenizi gerektiren bir durum yoktur. Doğumdan sonra bebeğiniz bakışlarını odaklamakta zorlanır ama onu ileride tutarsanız sizi net bir şekilde görebilir ve yüzünüzün detaylarını öğrenebilir. Bebeğin başı genellikle sivri veya koni şeklindedir;  özellikle de uzun sürenbir vajinal doğum olmuşsa. Kafatası kemikleri birbiri üzerine kayarak başın kanalından geçerken oluşan baskıyı kaldırmasına ve yavaş bir şekilde ilerlemesine izin verir. Birkaç hafta içerisinde bebeğinizin başı eski şeklini alır. Eğer doğumda forseps veya vakum kullanılmışsa, bu baskı bebeğin yüzünün iki tarafında şişmeye, kafa derisinde veya yüzünde zedelenmeye neden olabilir. Bebeğin başının tepesinde (bıngıldak), kemiklerin birleşmediği yerde dikdörtgen bir nokta hissedebilirsiniz. Bu boşluk bebek yaklaşık 18 aylık olana kadar kapanmayacaktır.

yeni doğan bebek

Bazı bebekler, anne karnındaki sulu ortamda derilerini koruyan ve verniks kazeoza denilen kalın bir maddeyle kaplı olarak doğar. Bazılarında bu tabaka yalnızca birkaç yerde bulunabilir hatta hiç görülmeyebilir. Bazı ebeler bebek doğar doğmaz bu tabakayı temizlerken bazıları ilerleyen günlerde kendiliğinden kuruması için bırakır. Yeni doğan bebeklerin çoğunda doğumun sert geçmesinden ve kan dolaşımının kollarda ve bacaklarda tam olarak sağlanması zaman aldığından dolayı cilt mürekkep rengi olabilir. Kollarda ve bacaklarda cildin kuru ve pul pul olması yaygındır. Rahim içerisindeyken bebeğiniz ince, yumuşak lanugo tüyleriyle kaplıdır. Doğumda bazı bebeklerde hiç tüy kalmazken bazılarında başta ve omuzlarda görülebilir. Kalan tüyler bir iki hafta içerisinde dökülür. Ciltte milya veya süt lekeleri denilen küçük beyaz noktalar görülebilir. Bunlar cildi kayganlaştıran yağ bezelerinin tıkanması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Doğumdan kısa zaman sonra kaybolurlar. Bebeğinizin doğumdaki saç rengi bir kaç hafta içerisinde değişebilir.
Bazı bebeklerin tırnakları doğduklarında uzundur ve bebek vücudunu keşfetmeye başlar başlamaz yüzünü çizebilir. Tırnak yataklarına zarar verebileceği için bebeğinizin tırnaklarını makasla kesmekten kaçının. Onun yerine tırnaklarını ağzınızla yavaşça ve hafifçe koparabilirsiniz. Bebeğinizin ellerine pamuklu yumuşak eldivenler giydirmek yüzünü çizmesini engelleyecektir.
Doğum lekeleri cildin altındaki küçük kan damarlarının kümelenmesiyle oluşan lekelerdir. Genellikle tedavi gerektirmezler. Beyaz ciltli bebeklerde, doğduklarında burunda, göz kapaklarında, alında, kafa derisinde ve boyunda saç bitiminde leylek ısırığı adı verilen pembe cilt lekeleri görülebilir. Nevi adı verilen çilek rengindeki doğum lekeleri önce minik kırmızı noktalar olarak görünür, ilk yılın sonlarına doğru boyutları büyüyebilir. Büyük çoğunluğu beş yaşma kadar kaybolmuş olur. Koyu tenli bebeklerde Mongol lekeleri denilen koyu renkli doğum lekeleri bulunur. Mavi-gri renkte olan bu lekeler bebeklerin belinde veya poposunda bulunur. Tamamen zararsızdır ve genellikle ilk yıllarda kendiliğinden kaybolur. Porto şarabı lekeleri, genellikle bebeğin yüzünde veya boynunda bulunan geniş kırmızı ve morumsu izlerdir. Bu izler kalıcı olduğu için bir dermatologa danışmanızda fayda olacaktır.
Hem erkek hem de kız bebeklerin memeleri doğduklarında şiştir ve hatta memelerden az miktarda süt gelebilir. Bu tamamen doğaldır ve annenin hamilelik hormonlarından kaynaklanmaktadır. Şişkinlik ve akıntı birkaç günde geçer. Bunlar da yine anneden bebeğe geçen ama kısa zamanda temizlenecek olan hamilelik hormonları nedeniyle görülmektedir. Kızlarda plasenta tarafından üretilen yüksek östrojen seviyesi, bebek rahim içerisindeyken, bebeğin rahim iç yüzeyinin kalınlaşmasına neden olabilir. Bu durumda, kalınlaşan rahim iç yüzey tabakası parçalandığı için doğum sonrasında kızınızın vajinasmda hafif bir kanama (hafif âdet kanaması gibi) görebilirsiniz. Sadece bir iki gün sürer ve endişelenmenize gerek yoktur. Doğumda erkek bebeklerin testisleri hâlâ kasıkta olabilir ama genellikle ilerleyen günlerde sorunsuz bir şekilde aşağı inerler.

Bebeğinizi Göğsünüze Yaklaştırmak: Yeni bebeğinizi kucağınıza aldığınızda bebeği göğüslerinize yaklaştırarak emmesini sağlamak iyi bir fikirdir çünkü annenin göğüs uçlarına dokunmak ve uyarmak oksitosin ve prolaktin hormonlarının salgılanmasını sağlar. Oksitosin rahmin kasılmasına yol açar bu yüzden bebeğinizi biberonla beslemeyi planlıyor olsanız bile doğumdan hemen sonra bebeğinizi emzirmek faydalı olacaktır. Prolaktin süt gelmesini sağlar. İlk günler sadece kolostrum salgılasanız bile sütünüz ne kadar erken gelirse ve sütün boşalma refleksi ne kadar erken gelişirse o kadar iyi olacaktır. Doğumdan sonra ilk iş bebeğin memenize alışmasını sağlamaktır. Bu yüzden eğer bebeğiniz süt emmek istemezse endişelenmeyin. Zamanı gelen bebeklerin çoğunda emme ve meme arama refleksleri gelişmiştir yani eğer bebeğinizin ağzının kenarlarına parmağınızla veya memenizin ucuyla dokunursanız hemen sağa sola bakınarak aranmaya başlar ve emmeye çalışır.

emmek
Süresi dolan bebekler doğduklarında vücutlarında besin depoları vardır. Birçok kadın, bebekleri doğduktan sonra emmeye başlamazsa endişelenir. Ama aslında doğumdan sonra bebekler için uyumak daha caziptir. Ancak prematüre bebeklere minik biberonlarla veya damlalıklarla ilk 24-48 içerisinde anne sütü veya mama verilmelidir çünkü 35. haftadan önce vücutta besin rezervleri dolmamış ve emme refleksleri gelişmemiştir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler