Yumurtalık Kanseriyim, Bağışıklık Sistemimi Nasıl Güçlendirenilirim?

Yumurtalık (över) kanseri hastasıyım. 9 ay önce ameliyat oldum. Rahim ve yumurtalıklarım alındı. Tümör evre IC’de. Bağışıklık sistemimi güçlendirmek için hangi vitamin ve mineralleri almalıyım? SEZGİN ÖZDEMÎR

Prof.Dr.Erkan TOPUZ: Över kanseri genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkar. Çoğunlukla belirti vermez. Bazen şişkinlik, gaz, bel ağrısı gibi pek önemsenmeyen belirtilerle seyredebilir. Hastalar genellikle bize geç evrede (evre 3) gelir. Ancak sizin tümörünüz erken yakalanmış, bu nedenle şanslısınız. Tümör evre IC’de ise 6 kür kemoterapi verilir. Kemoterapi sonrasında sıkı kontrol altında olun. 3 ayda bir cal2 5 tümör marker’ını yaptırın. Yumurtalık kanserinde cal9 9, ca72 4’ün de yükselebileceği aklınızdan çıkarmayın.

Bazen bütün tetkiklere, radyolojik yaklaşımlara rağmen tümör markerları yükselebilir. Tümör markerları yavaş yavaş artıyorsa çok dikkatli olmak gerekir. Çünkü belli bir seviyeye ulaştığında tümör ortaya çıkacaktır. Kademeli yüksekliklerde PET dahil bütün tetkikler belli aralıklarla yapılmalı. Bu arada, bazı üniversite hastanelerinde kemoterapi bittikten sonra second look (ikinci bakış) dediğimiz bir ameliyat uygulanır. Tümörün kalıp kalmadığını gösteren bu operasyon PET, MR gibi yöntemlerden daha üstün. Ameliyat sırasında ufak bir tümöre rastlanırsa intraperitonel (karın içine kemoterapi ilacı konulması) tedavisi yapılır.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için önerilerim şunlar:

– Kemoterapi şurasında böbreğe toksik ilaçlar kullanıldığından her gün en az 2 litre sıvı alnı. Kekik ve maydanoz tüketmek de böbrekleri temizlemeye yardımcı olur.
– Kemoterapi gördünüz sürece haftada 1-2 kez kırmızı et yiyin. Proteinden zengin gıdaları alın. Bazı çalışmalarda över kanseri hastalarına yumurtanın sarısı önerilmiyor ancak yumurtanın beyazını istediğiniz kadar tüketebilirsiniz.
– Kemoterapi sırasında immün sisteminizi güçlü tutacak çörek otu keten tohumu gibi gıdalardan faydalanın. Ayrıca zerdeçal, zencefil, kimyon, Arnavut biberi tüketin.
– Her gün l porsiyon ete karşılık 5-7 porsiyon sebze
meyve yiyin. Sebzeleri buharda tüketin.
– Kemoterapi sırasında pazı, ıspanak, semizotu gibi sebzeleri bol yiyin.
– Kara erik, kara kayısı, karadut, kara erik ve hurmayı bol tüketin. Bu gıdalar anemiyi önlemeye yardımcı olacaktır.
– Trans yağ ihtiva eden katı yağlardan kaçının. Zeytinyağı, soya yağı, fındık yağı ve kanola yağını tercih edin.
– Kilolu değilseniz günde l bardak havuç ve 2 bardak domates suyu için. Domateste ve havuçta bulunan beta karotenin immün sistemini güçlendirdiği son çalışmalarda gösterildi.

– Papatya, zencefil, rezene, anason çayı ve karadut şurubu için. Bunlar kemoterapinin neden olacağı bağırsak rahatsızlıklarına, bulantıya ve hazımsızlığa iyi gelecektir.
– Isırgan çayı içebileceğiniz gibi ısırganı haşlayıp bol sarımsaklı yoğurtla yiyebilirsiniz.
– Günde yarım kilo yoğurt yiyin ya da ayran için.
m Balık kemoterapi sırasında en önemli gıdalardan biri. Haftada en az 2 kez sofraröaja balığa yer açın.
M Kemoterapi sırasında idrar problemleriniz varsa kabak çekirdeğini kavurun ve her gün 2 avuç yiyin.
H Hızla kilo almamak için spor yapın.
– Aşırı yorgunluktan uzak durun.
– Gece uykularınızın düzenli olmasına özen gösterin.
– Karaciğerinizi korumak için mut tiıistle (devedikeni sütü kapsülü), astragalus hapı kullanabilirsiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için de doktor tavsiyesiyle belli aralıklarla selenyum, E vitamini almanızda yarar var.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler