Gebelikte Röntgen Işınları, Bilgisayarlı Tomografi Taraması ve MRI

Bazı kadınlar, hamileyken radyasyon kullanılan testler hakkında endişelenir­ler. Testler bebeğe zarar verir mi? Hami­leliğin herhangi bir döneminde bu testle­ri yaptırabilir misiniz?

Gelişmekte olan bir bebek için güvenli radyasyon miktarı bilinmemektedir. Bebeğiniz için tehlikeleri; mutasyon riskinin artması ve yaşamın daha sonraki bir dö­neminde kanser riskinin artmasıdır.

Bazı doktorlar, en güvenli yolun hiç röntgen ışınına maruz kalmamak oldu­ğuna inanırlar.
Araştırmacılar, radyasyonun gelişen bir cenin için potansiyel tehlikeleri hak­kında daha çok bilgi sahibi olmuşlardır. Artık, hamileliğin 8 ve 15. haftaları ara­sında ceninin büyük risk altında olduğu­na inanmaktadırlar (fetal yaşın 6. ve 13. haftaları arasında).

Zatürree ve apandisit gibi problemler hamile kadınlarda ortaya çıkabilir ve ke­sin tanı ve tedavi için röntgen gerektire­bilirler. Röntgen ışınlarının ihtiyacı du­rumunda doktorunuzla görüşün. Her­hangi bir tıbbi test yaptırmadan önce, doktorunuza ve bakımınızla ilgilenen di­ğer kişilere hamile olduğunuzu veya ola­bileceğinizi söylemek sizin sorumluluğunuzdur. Bir test uygulanmadan önce güvenlik ve risk konularıyla ilgilenmek daha kolaydır.

Eğer bir röntgen veya bir dizi röntgen çektirirseniz ve daha sonra hamile oldu­ğunuzu fark ederseniz, doktorunuza be­beğiniz için olası riskleri danışın. Dokto­runuz size tavsiyelerde bulunacaktır.

Aynı zamanda CT taraması olarak da isimlendirilen bilgisayarlı tomografi ta­ramaları röntgenin geliştirilmiş bir şekli­dir. Bu teknik, röntgen ışınlarını bilgisa­yar analizi ile birleştirir. Birçok araştır­macı, bir ceninin CT taramasından aldı­ğı radyasyon miktarının normal bir rönt­gen ışınından aldığı radyasyondan çok daha az olduğuna inanır. Ancak, bizler, gelişen bir cenin üzerinde bu kadar az miktarda radyasyonun bile nasıl etkisi olduğu konusunda daha fazla şey bilene kadar, bu testler önlem alınarak yapıl­malıdır.

Manyetik rezonans görüntüleme, aynı zamanda MRI olarak adlandırılır, günü­müzde çok yaygın olarak kullanılan baş­ka bir tanı cihazıdır. Şu ana kadar, MRI’in hamilelikte kullanımının her­hangi bir zararlı etkisi belirlenmemiştir. Ancak, hamileliğin ilk trimesterında MRI’dan kaçınmak büyük bir olasılıkla en iyisidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler