Brusella

Brusella, brusella mikrobunu taşıyan hayvanlarla temasla bulaşır.

Brucella bakterisi, sığır, keçi, köpek, domuz gibi hayvanlarda bulunabilir.

Bu hayvanların enfekte etleri, plesentaları, pastörize edilmeyen sütlerinden geçer.

Mikrobun kuluçka dönemi ortalama 2 haftadır (5 gün – bir kaç ay).
Hastalık yıllarca sinsi kalabilir.

Akut brusellozis, basit gribal enfeksiyon gibi ateş eşliğinde başlar. Titreme, terleme kas ağrıları ve bitkinlik en önemli belirtileridir. İştah kaybı ,yorgunluk, kilo kaybı, baş ağrısı, karın ağrısı, karaciğer büyümesi, sırt ağrısı, eklem ağrısı yapabilir.Yükselip inen bir ateş seyri vardır. (Ondulan ateş)Uzun süreli ancak dalgalı ateşle karekterize bir enfeksiyon hastalığıdır. 8-10 günlük ateşli dönemler arasında 4-5 günlük ateşsiz veya hafif ateşli dönemler mevcuttur. Ateşin çıkış ve inişi yavaş yavaş olur.

Çocuklarda eklem tutulumu sıktır.

Wright testi adı verilen test ile ilk haftadan sonra tanı konulabilir. Vücuttaki çeşitli sıvılardan kültür yapılarak mikrop tespit edilebilir. Yine ilk haftanın sonundan itibaren tanı koymak için Combs testi kullanılabilir.

Tedavi

Uygun antibiyotikler verilir.
Uzun süreli antibioterapi gereklidir.Tedavide tetrasiklin, streptomisin ve prednisone kullanılabilir. Şiddetli eklem ağrısı durumunda kodein kullanmak gerekebilir. Ateş yükselmelerinde yatak istirahati önerilmektedir. Yine aniden ortaya çıkan krizlerde istirahat etmelidir.

Önleme

Hijyen ve pastörize peynir,süt en önemli koruma yöntemidir.
Hayvanlar için aşı mevcuttur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler