Çocuk İlişkilerinde Babalara Öneriler

Babanın Çocuğun psikolojik gelişimindeki yerini biliyoruz. Bu yeri doldurmasını istiyoruz. Günümüzün modern babası da bunların tümünü yapmak için çırpmıyor. Bugünün babası sadece eve ekmek getirmekle işinin bitmediğini görüyor. Annenin sevgisi çocuğuna karşı şartsızdır. Babanın sevgisi ise şartlıdır. Anne sevgisinde “hiçbir hata, hiçbir suç, seni sevmeme, mutluluğun için taşıdığım dileklere engel olamaz” mesajı varken; Baba sevgisinde “hata yaptın, yaptığın hatanın bazı sonuçlarını kabul etmekten kaçamazsın, daha da önemlisi seni sevmemi istiyorsan gidişatını değiştirmen gerekir” mesajı vardır. Babanın, çocuğuna kendi hayatında yapamadığı işleri yapacak kişi olarak bakmalarını doğru değildir. Ancak “modern baba” olmak adına tatlı sert otoriteyi kaybetmemeyi de önemsemek gerek. Babalar eve her gün bir oyuncak ya da armağan getirmek yerine, çocuğu kucağına alıp okşamak, günün nasıl geçtiğinden söz etmek, çocukların kesinlikle tercih ettikleri bir sevgi dilidir.

baba çocuk ilişkisi

Babaların çocuklarıyla iletişimlerinde önerilerimiz şu şekildedir;

* Baba yoksunluğunun çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri biliniyor. Özellikle de babasının yetersiz ilgisine ve ihmaline maruz kalan çocukların kişilik gelişimlerinin bir yönüyle yetersiz kalabileceği ihtimali unutulmamalı.

* Hamilelik döneminde eşinize hoşgörü, anlayış ve özel ilgi gösterin, bebeğinizin anne karnındaki gelişimiyle ilgilenin. Çocuğunuzla ilişki, anne karnındayken başlar. Eşinden destek gören, huzurlu bir hamilelik geçiren annelerin çocuklarının çok daha sağlıklı oldukları biliniyor.

* Bebeğinizin bakımında görev alın. Bebeğinizin sağlığı, beslenmesi, temizliği, ağladığında sakinleştirilmesi ve tüm ihtiyaçlarının karşılanması konusunda becerilerinizi geliştirin. Onun da bir kişiliği olduğunu, sevdiği ve sevmediği şeyleri doğduğu andan itibaren takip etmeye ve öğrenmeye başlayın. Unutmayın ki, bu ilişki daha sonra
sürecek olan sağlıklı bir ilişkinin önemli bir başlangıcıdır.

baba çocuk ilişkisi

* Çocuğunuz üzerinde korkuya dayalı bir disiplin uygulamayın. Sizinle rahat ve açık bir ilişki kurabilmesi için ona fırsat verin. Tam tersi olarak tamamen disiplinsiz, kuralsız ve kontrolsüz bir disiplinin de çocuk üzerindeki olumsuz etkilenin göz ardı etmeyin.

* Çocuğunuzla iyi iletişim kurmanız önemlidir. Oysa babasının kendisinden uzak olduğunu hisseden bir çocuklar, babalarıyla aralarında bir mesafe olması gerektiği mesajını alırlar ve bu durum onların ihtiyaç duyduklarında gerekli desteği talep etmeleri konusunda çekingen kalmalarına neden olabilir. Böyle bir durumda bu desteği başka kaynaklardan arama riski oluşur. Özellikle küçük yaşlarda babalarıyla duygusal anlamda yakmlaşamayan çocukların ergenlik dönemlerinde daha büyük sorunlar yaşadıkları ve bu dönemin zorluklarıyla baş etme konusunda daha yetersiz kaldıkları biliniyor. Bu nedenle zaman kaybetmeden çocuğunuzu dinlemeye ve onunla yakınlaşmaya başlayın.

* Babaların da tıpkı anneler gibi çocuklarını her koşulda sevdiklerini hissettirmeleri, sağlıklı bir güven gelişimi için çok önemlidir. İstenmeyen davranışları öne çıkarıp vurgulamaktan çok, olumlu-istenen davranışın desteklenmesi, ödüllendirilmesi ve övülmesi çocukla kurulacak disiplin ilişkisi etkinliğini artırır.

* Ağır iş temposu nedeniyle çocuklarıyla daha az vakit geçirmek zorunda kalan babaların da, onlarla sağlıklı iletişim geliştirebilmeleri ve çocuklarına yeterli ilgi gösterebilmeleri mümkündür. Önemli olan kısa da olsa çocuklarla özel zaman geçirmek ve bu zaman diliminde çocuğun duygusal ihtiyaçlarıyla ilgilenebilmektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler