Epizyotomi

Epizyotomi, bebeğin başı çıkarken annenin dokularında meydana gelecek kontrolsüz yırtılmaları önlemek amacıyla, gerilen perine ve vajina bölgesinde düşünerek açılan kesilerdir. Eskiden epizyotominin sadece perinedeki aşırı yırtılmaları önlemekle kalmayıp ayrıca ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek vajinal sarkmayı da önlediğine inanılmaktaydı, ikinci nokta konusundaki deliller şüpheli olduğu için artık rutin olarak epizyotomi yapılmamaktadır.

epizyotomi

Bununla beraber epizyotomi yapılmasının önerildiği durumlar mevcuttur:

►  ilk veya sonraki doğumlarda gergin perine.

►  Büyük bebek.

►  Hemen doğum gerektiren fetal sıkıntı.

►  Forseps veya vakum ile doğum.

►  Prematüre bebeğin başını koruma amaçlı.

► Vajinal doğumda ters gelen bebeğin başını korumak için (günümüzde ters gelen bebeklerin çoğu sezaryenle doğurtulmaktadır).

Ne olursa olsun epizyotomi istiyorum veya istemiyorum gibi fikirleriniz varsa doğumdan önce ebenize mutlaka söylemelisiniz.

Prosedür

Eğer doktorunuz veya ebeniz epizyotomi gerektiğine karar verirse, başlamadan önce sizin onayınızı alacaktır. Daha sonra deriyi antiseptik solüsyonla temizleyecek ve eğer epidural kateteriniz yoksa perine bölgesinden lokal anestezi yapacaktır. Kesiyi yapmanın iki yolu vardır: Vajina ve rektumdan uzak “J” şeklinde, medio-lateral (orta jyan) keşi veya vajinanın alt ucundan rektuma kadar inen orta hat dik keşi. Perine ince bir kâğıt gibi gerildiğinden keserken kanamayı en aza indirmek için her iki keşi türü de makaslarla yapılır. Medio-lateral kesinin avantajı, kesinin rektal bölgeden uzak olmasıdır. Aynı şekilde forsepsle doğum kesiyi genişleteceğinden daha uygundur.

Orta hat epizyotomileri kan damarlarından uzak olduğu için daha kolay onarılır ama eğer doğum sırasında keşi genişlerse rektum yırtılabilir.

Bebek ve plasenta doğduktan sonra doktorunuz veya ebeniz dikiş atarak epizyotomi kesilerini onaracaktır. Dikişleri kolay atabilmek için bacaklarınızı bacaklıklara koymanız istenecektir. Bu prosedür sırasında acı hissetmemeniz için biraz daha anestezi verilebilir.

Epizyotomi kesileri, vajina ve perineyi onarmak için tüm dokular bir araya getirilerek kat halinde dikilir. Dikişler aralıklı veya bitişik, deri altında veya yüzeysel olabilir. Hangi tür olursa olsun alınmasına gerek yoktur kendiliğinden eriyecektir.

Genel Endişeler

Epizyotomi konusundaki en yaygın endişelerden biri, prosedür sonrası ne kadar acı çekeceğiniz ve yaraların ne zaman iyileşeceği konusundadır. Gerçeği söylemek gerekirse epizyotomiler acı vericidir; özellikle de doğumdan sonra ikinci veya üçüncü günde dikişler sert ve rahatsız edici gelebilir. Bu, vücudun doğal iyileşme sürecidir; zedelenen dokular kaçınılmaz olarak şişecektir.

Epizyotomi yapılan bölgeye buz uygulamak ve plastik simit üzerine oturmak sizi rahatlatacaktır. Vajinaya çok kan gittiği için, eğer yaraları temiz ve kuru tutarsanız kesiler bir -iki haftada iyileşecektir. Ilık suyla banyo yapmak da rahatsızlıkları giderebilir. Banyonuza dezenfektan solüsyonlar katmanıza gerek yoktur. Ayrıca yaranın iyileşmesini kötü yönde etkileyebilecek kokulu sabun ve yağlardan kaçınmalısınız.

Uzun vadede kadınlar epizyotomi yaralarından şikâyetçi olmamaktadır ama bazıları cinsel ilişki sırasında perine bölgesindeki şiddetli ağrılardan rahatsız olabilmektedir. Yaraları yumuşatıcı veya östrojenli kremlerle ovmak veya pelvik yer egzersizleri yapmak iyileşme sürecini hızlandırabilir. Eğer rahatsızlığınız devam ederse, ameliyat sonrası yapmanız gerekenlere ilişkin tavsiyeler almanız gerekebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler