HAMİLELİKTE İZLENEN KİŞİSEL BAKIM

FORMUNUZU KORUYUN

Kaşlarınızı düzgün biçimde almayı sürdürün; ama çok seyreltmeyin. Alma işlemi tamamlandıktan sonra, bir kaş fırçasıyla düzeltin. Gözaltı makyajında, her yana düzgün ve doğal biçimde yayabilmek için, gözaltı fondöteninden bir fırçayla parmağınıza biraz sürüp, gözaltlarınıza yayın. Ruj sürmeden önce, dudak kalemiyle, ağzınızın kıvrımlarının dış çizgilerini belirtin: Ruj sürülecek alanı kolay belirlemenizi ve rujun taşmamasını sağlar.
•Düzenli aralıklarla manikür yaptırın: Tırnak­larınızı iyi durumda tutması bir yana, bakımlı eller moralinizi de yükseltecektir;
•ev işleri yaparken eldiven kullanın;
•suyla her temastan sonra, el losyonu kulla­nın.
DERİDE RENKLENME
Derinizin yapısındaki değişikliklerin yanı sıra, büyük bir olasılıkla renginde de, pigment ar­tışından kaynaklanan değişiklikler olacaktır. Bunun en çok görüldüğü yerlerden biri yüz­dür: Yüzünüzün derisi, “hamilelik maskesi” adı verilen özgün bir biçimde koyulaşabilir. Güneş etkisinde kalmak renk koyulaşmasını artırdığından, sokağa çıkacağınız zaman, de­rinizi güneşten koruyucu kremler sürün. Ha­milelik maskesi genellikle bebek dünyaya gelince kendiliğinden kaybolursa da, o günü beklerken üzüntü duyuyor ve sıkılıyorsanız, fondötenler ya da leke örten kremlerle, ko­layca gizleyebilirsiniz.
Beden derisinin koyulaştığı öbür alanlar, meme başları ve çevrelerindeki zaten daha koyu renkte olan yuvarlak alanlardır (are olabilir). Sarışın ya da kızıl saçlı ve açık tenli kadınlarda, çok fazla değişiklik görülmeyebilir. Daha koyu tenli kadınlardaysa, bütün beden derisi koyulaşabilir ve meme başlan ile çev­resi, bebek dünyaya geldikten sonra bile daha koyu renkli kalabilir.
Ayrıca, karnınızdan aşağı doğru inen koyu bir çizgi de belirebilir. Genişliği 12 mm’yi bu­labilen bu çizgi, genellikle göbekten kasık kıl­ları çukuruna kadar uzanır. Doğumdan sonra, rengi solmaya başlar ve birkaç ay sonra bütü­nüyle kaybolur.
Derinizdeki hamilelikten önce de renkli olan yerlerin, sözgelimi doğum lekelerinin, benlerin ve çillerin de, daha koyulaştığını farkedebilirsiniz. Ayrıca, koyu tenli kadınlarda, tersine, pigment azalması sonucu yüzde ve boyunda, açık renkli ya da beyaz lekeler de ortaya çıkabilir: Bunlar da bebek doğunca kaybolur.
HAMİLELİK ÇİZGİLERİ Saç bakımı önerileri
Pek çok kadın, hamilelik döneminde saçlarının kalınlaştığını ve sağlam lastiğim farkeder; aynı zamanda, hormon değişikliklerine bağlı olarak, saçlar daha yağlı duruma gelir. Saç bakımınızı, bu değişikliklere uygun yapmanız gerekir. Saçlarınızı iyi durumda tutmak için şunları deneyin:
•Çokyağlanmışlarsa, her zamankinden daha sık yıkayın; •şampuanınızı saçlarınızdaki değişikliklere uygun düşecek biçimde değiştirin; •bakımı kolay yapılacak bir saç modeli benimseyin ve saçlarınızı düzenli aralıklarla kestirin;
•hamilelik döneminde perma yaptırmaktan ve kimyasal saç boyalarından (onların yerine kına ya da almanpapatyası gibi bitkisel boyalar kullanabilirsiniz) uzak durun.

Hamilelik çizgileri (ya da hamilelik çatlakları) adı verilen çizgiler memelerde, kalçalarda, ka­rında ve kaba etlerde görülür. Hamilelik dö­neminde kanınızdaki düzeyleri artan hormon­ların derideki proteini yıkarak uzaklaştırma­ları, Kolajen lif demetlerinin bozulmasına yol açar.
İçiniz rahat olsun, saçlarınız eninde sonunda normal durumuna dönecektir.Aynı zamanda saçlarınızın yapısında da de­ğişiklik olabilir; sözgelimi kıvırcık saçınız düzleşebilir. Üstelik bu değişiklik sürekli olabilir ve doğumdan sonra da saçlarınız hep böyle kalabilir.
Yüzünüzdeki ve bedeninizdeki kıllarda da değişiklikler olur: Sayıları ve kalınlıkları arta­bilir; ayrıca renkleri, kalıcı biçimde koyulaşabilir.
DİŞ SAĞLIĞI
Hormonlar dişetlerini yumuşattığı ve süngerimsi bir yapı verdiği için, hamile kadınlarda diş sorunlarına çok sık rastlanır. Dolayısıyla diş bakımınıza önem vermezseniz, dişleriniz ve dişetleriniz enfeksiyonlara ve iltihaplara açık bir duruma gelirler.
Bu yüzden hamileliğiniz sırasında, diş ba­kımınıza eskiye oranla çok daha fazla özen göstermeniz gerekir. Her yemekten sonra dişlerinizi mutlaka fırçalayın. Şeker diş çürü­mesinin en yaygın nedenlerinden biri oldu­ğundan, tatlılardan uzak durun. Dişlerinizin iyice temizlenmesini sağlamak için, daha önce kullanmıyorsanız bile, diş ipliği kullanmaya çaba gösterin.
Ayrıca, hamilelik döneminiz boyunca, diş doktorunuzdan iki ya da en az bir kez, diş­lerinizi profesyonel biçimde temizlemesini isteyin. Bu arada, herhangi bir X-ışını işlemi uygulamaması için, diş doktorunuza hamile olduğunuzu söylemeyi sakın unutmayın.
Cildinizin, saçlarınızın yağlanması, gerçek bir soruna dönüşebilir. Bol bol taze sebze ve meyve yemeniz, bu sorunla başa çıkmanıza ve cildinizin duru, pürüzsüz, saçlarınızın da sağlıklı görünmesine büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

Aşağıdaki önerilere uymanız, dişleriniz ve dişet­leriniz konusunda hiçbir sorunla karşılaşma­manızı sağlayabilir:
•Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın; •yemekler arasında tatlı şeyler yemeyin; »diş ipliği kullanın;
•düzenli aralıklarla diş doktoruna kontrola gi­din.
TIRNAK BAKIMI
Bazı kadınlarda, hamilelikleri sırasında tırnak­lar çatlar, kırılırlar. Bu ciddi bir sorun değil­dir; ama rahatsız edici olabilir. Sorun genel­likle, bebeğin dünyaya gelmesinden sonra kendiliğinden ortadan kalkar. Bu arada, ha­mileliğiniz boyunca bulaşık yıkarken ve ev iş­lerini yaparken eldiven giymek tırnaklarınızı korur. El kremleri ve losyonları uygulamak iyi gelecektir.
Hamilelik maskesi (chloasma), elmacık kemiklerinin, burun sırtının ve ağzın çevresindeki derinin renginin koyulaşmasıdır. Genellikle, doğumu izleyen üç ay içinde kendiliğinden kaybolur.
Yüzme, hamilelikte uygulanabilecek harika bir spordur. Doğum haftasına kadar sürdürülebilir.

Hamilelik döneminiz boyunca kuaföre gitti­ğinizde, özellikle saçlarınızı boyatıyor ya da perma yaptırıyorsanız, hamile olduğunuzu mutlaka söyleyin. Kuaför, kullanacağı ürün­lere dikkat edecek, böylece kafa derinizdeki küçük çizik ya da berelerden, kan dolaşımı­nıza zararlı kimyasal maddeler ya da çözelti­ler girebilmesi olasılığı önlenecektir.
Saçların büyüme (uzama) çevrimi, hamilelik döneminde genellikle değişir. Bu dönemde büyüme çevrimine çoğunlukla daha çok saç girer; bu yüzden saçlarınız daha bol ve daha parlak bir görünüş alır. Buna karşılık, hamile­lik döneminin sonlarında, saçlar gevrekleşerek, kolayca kırılır bir duruma gelir. Bunun yanı sıra, doğumdan sonra, saçlarınız eski normal çevrimine dönerken, saçınızın önemli ölçüde döküldüğünü ve iyice inceldiğini göre­bilirsiniz. Bu durum, saçların büyüme çevrimi yeniden yerieşinceye kadar {bir yıl kadar) sürer.
Pek çok kadın için hamilelik, ışıl ışıl bir cilt ve pırıl pırıl gözlerle, bir “güzelleşme” dönemidir. Sağlıklı alımlılığınızdan kıvanç duyun ve sağlıklı görünüşünüzü korumaya özen gösterin; kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
Hamilelik sırasında, kendinizi hantal, ağırlaşmış hissedebilirsiniz. Ama üzülmeyin. Doktorunuza danıştıktan sonra uygulayabileceğiniz, sizi zinde ve formda tutacak pek çok beden hareketi vardır.
YUMUŞAK VE ESNEK
Derinizde, özellikle karnınızın üst yanında ve kalçalarınızda, hamilelik döneminde kaşıntılar olabilir. Gereğinden çok kilo almışsanız, ka­şıntılar daha da şiddetlenir. Bu durumda sıcak suyla yıkanmaktan kaçınmanız gerekir: Deri­nizin kurumasına, dolayısıyla da kaşıntınızın artmasına yol açabilir. Kremler ve yağlarla, derinize düzenli masaj yapın ve yıkanırken sı­vı banyo yağı kullanın. Sıvı banyo yağı derinizi yumuşak ve esnek tutarken, masajlar, kan dolaşımınızı hızlandırmaya yardımcı olur.
CİLT BAKIMI ÖNERİLERİ
Cildinizin iyi durumunu korumak için: Hep temiz ve nemli olmasına dikkat edin;
*sert sabunlar yerine bir temizlik losyonu kullanın;
*çok sıcak su kullanmayın;
*banyo yağı ve beden losyonları kullanın.

SAÇ
Hamilelik çoğunlukla saçlarınızda da değişik­liklere yol açar. Saçlarınız her zamankinden daha kuru ya da daha yağlı duruma gelebilir ya da saçınızın yapısında değişiklik olabilir. Saçınızı, bakımı kolay bîr modelde kestirmeye çalışıp, düzenli olarak şampuanlayın. Hamile­lik döneminde saçlarınızı daha sık yıkama

FORMDA KALMA

*hamilelik dönemi için özel öneriler
Güzel, formda görünmek ile kendinizi iyi hissetmeniz, yakından ilişkili şeylerdir.
Hamileliğiniz sırasında bedeninize ve sağlığınıza göstereceğiniz özen, sizi değişen görünümünüzden hoşnut ve kıvanç duyar duruma getirecektir.

Hamileliğiniz sırasında derinizde, saçla­rınızda, dişlerinizde ve tırnaklarınızda değişiklikler olduğunu farkedeceksiniz. Kan dolaşımınızdaki hormon düzeyleri­nin yükselmesinden kaynaklanan bu değişik­liklerin çoğu geçicidir ve doğumdan sonra kaybolacaktır. Gene de, o günleri beklerken, alışılmış güzellik bakımınızı değiştirmeniz ve sağlığınız için ek özel bakım önlemleri alma­nız hiç de fena olmaz.
CİLT BAKIMI
Hamile kadınların bazılarının cildi, gene aynı hormonların etkisiyle, eskiye oranla daha par­lak bir görünüş alır. Hamileliğin “yakıştığı” bu kadınlar, güzel ve alımlı görünürler. Bunun nedeni, bedenlerindeki fazladan kan dolaşı­mının yüzlerine sağlıklı bir ışıltı ve renklilik vermesi, hormonların deriyi gergin, kırışıksız. yumuşak hale getirmesidir.
Buna karşılık, cildiniz genel olarak kuruysa, hamileliğiniz sırasında daha da kurulaştığını farkedebilirsiniz. Bu durum da, cildinizi daha özenle nemlendirmeniz ve sabun yerine ‘daha yumuşak bir temizleyici kullanmanız gerektiği anlamına gelir.
Ama çok daha yaygın olan yağlı ciltlilerdenseniz, hormon düzeylerinizin artması, yağ sal­gılarının da artmasına, bu artış da aklinizde siyah uçlu benekler oluşmasına yol açar. Bun­dan sakınmak için, cildinizi özellikle temiz tutmaya özen göstermeniz ve cildinize uygun bir formülle hazırlanmış ürünler kullanmanız gerekir.
Hamilelik döneminizde cildiniz yer yer kuruyup koyulaşabilir. Güneşten koruyucu özellikleri de bulunan iyi bir nemlendirici kullanın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler