İlaçsız tüp Bebek Yöntemi

Tüp Bebek İlaçsız da Yapılabilir mi?

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: Evet, bu yöntemin adı IVM’dir. Bu yöntemde yumurtalıkları kısa süreli olarak uyaran hormon ilacı uygulandıktan sonra ya da hiç ilaç kullanılmadan olgunlaşmamış yumurtalar toplanır. Toplanan yumurtalar laboratuvarda olgunlaştırılarak döllenir. Döllenen yumurtalar uygun gelişim evresine ulaştığında rahim içine transfer edilir.

İlaçsız Tüp Bebek Kimlerde Kullanılıyor?

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: En önemli kullanım alanı ilaçlara aşırı cevap veren polikistik över sendromlu kadınlardır. Bu hastalarda ilaç kullanılmadan tüp bebek yapılması yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromunu (OHSS) engeller. İlaçsız tüp bebek, normal yumurtalık rezervine sahip olan ancak hormon kullanmak istemeyen hastalar için de alternatif bir yöntemdir. Ayrıca yüksek dozda ilaca yanıt vermeyen veya az yumurta geliştiren hastalarda ilaçsız tüp bebek denemesi yapılabilir. Burada adetin birinci gününden itibaren izlenen hastanın folikülü (yumurtalıkta yumurtayı taşıyan içi sıvı dolu kese) belirli bir büyüklüğe ulaşınca düşük doz ilaçla izlenip toplama işlemine gidilir.

İlaçsız Tüp Bebek Başarı Oranı Nedir?

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: IVM yöntemiyle gebelik oranları ilaçlı tüp bebeğe oranla daha düşük. Avantajlarına rağmen ilaçsız tüp bebeğin yaygınlaşmamasının temeli nedeni de budur. IVM’nin daha önce başarısız tüp bebek uygulaması olan kadınlar ve yumurtalıkları ilaçlara zayıf cevap veren kadınlarda kullanımıyla ilgili bilimsel bir kanıt yok. Bu tedavinin yeni umutlar açması gibi bir durum söz konusu değil.

Hastaya Yüksek Dozda İlaç Verildiğinde Daha mı Fazla Yumurta Elde Ediliyor?

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: Genç ve yumurtalık kapasitesi iyi hastalarda yüksek dozla fazla yumurta toplanabilir. Ancak yumurtalık kapasitesi düşük kişilerde günlük 450 üniteden daha fazla ilaç kullanımının teorik olarak yumurta sayısını artırmadığı biliniyor.

Tüp Bebek İşlemini Birden Fazla Deneyenlerde Başarılı Olmak İçin Neler Yapılmalı?

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: 3 veya daha fazla tüp bebek tedavisine rağmen gebeliğin elde edilememesi ‘tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı’ olarak tanımlanıyor. Bu duruma yol açabilecek nedenlerin uygun araştırmalarla ortaya konulması gerekir. Yeni bir tedavi öncesi bu hastalarda muhtemel genetik bir sorunun ortaya konması için öncelikle kadın ve erkeğin tetkiklerle incelenmesi gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler