Prematüre Bebeğin Bakımı

Bebeklerin yaklaşık yüzde 10’u, 37.  haftadan önce dünyaya gelip prematüre olarak adlandırılmaktadır. Gününde gelen bir bebekten daha küçük olan bu bebeklerin çoğu normal bir bebek gibi bakılabilir ve özel bakım gerektirmez. Bebeklerin yüzde 2 veya 3’ü zamanında, ancak beklenenden düşük kiloda doğar ve özel bakım gerektirirler.
Genel olarak konuşmak gerekirse, prematüre olan veya yaşına göre küçük olan ve 2 kg’dan düşük kiloda doğan bebekler yoğun bakım ünitesine alınır. Diğer prematüre bebekler bu kilonun üzerinde olsa bile başka sorunları olabilir. Genellikle büyümeleri, ciğerlerinin gelişebilmesi ve kendi başlarına nefes alabilmeleri için biraz daha zamana ihtiyaçları vardır.

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi: Yoğun bakım ünitelerinde zayıf bebeklere iyi bir ortamda en iyi şekilde bakılmaktadır. Bu ünitelere, sağlık ekibi, ebeveynler ve aile bireyleri dışında kişilerin girmesi sınırlandırılarak bebek, enfeksiyonlara karşı korunur. Bebek başına düşen bakıcı sayısı da oldukça yüksektir. Ünite içerisindeyken bebekler sürekli takip edilerek bir sorun çıkması durumunda hemen müdahale edilir. Çalışanlar bebeğinizin bakımına sizin de dahil olmanızı sağlamak için neler olduğunu açıklarlar. Ek olarak yoğun bakım ünitelerinde anne babaların konuşabilecekleri danışmanlar, beslenme ve emzirme konusunda uzmanlar bulunmaktadır. Eğer bebeğiniz yoğun bakıma alındıysa, büyük ihtimalle bir kuvöze konarak kablolarla çeşitli monitörlere bağlanacaktır. Nefes alabilmesi için ventilatör desteğiyle oksijen verilecektir. Yoğun bakıma ilk ziyaret, anne babalar için kaçınılmaz bir şekilde şok edici olabilir.

Prematüre Bebek

Minik bebeğinizi, etrafında onlarca makine ve kabloyla aciz bir şekilde kuvözde yatarken görmek zordur. Bu aşamada sağlık ekibi yanınızda olacak ve sorularınızı yanıtlayacaktır. Sütünüzü sağarak bebeğinizi nasıl besleyeceğinizi, kuvöz içerisinden ona nasıl dokunacağınızı anlatır ve bebeğinizle konuşmanız için sizi cesaretlendirirler. En minik bebeklere bile sarılmak mümkündür, bebeğiniz kuvözden çıkar çıkmaz bu konuda size yardım edeceklerdir. Zamanla ona nasıl bakmanız gerektiğini, altını değiştirmeyi, yıkamayı ve beslemeyi öğreneceksiniz. Gücünü kazanıp ventilatörden çıkartıldığında bebeğinizi istediğiniz kadar kucağınıza alabilirsiniz. Yoğun bakımda ziyaret saati diye bir sınırlama yoktur, en başından beri anne babalar bebekleriyle istedikleri kadar vakit geçirebilmektedir.

Duygusal Açıdan Başa Çıkabilmek: Bebeğiniz yoğun bakımda birkaç günden fazla kaldığında aşmanız gereken en büyük engel, eve onsuz gidecek olmanızdır. Özellikle eğer arkanızda, çok prematüre ve hasta bir bebek bırakıyorsanız bu çok zor olacaktır. Söylemesi kolay biliyorum ama kendinizi suçlu hissetmemeye çalışın. Bebeğinizin prematüre doğmasına neden olacak bir şey yapmış olma ihtimaliniz yoktur ve şu anda bebeğinizin bir an evvel eve dönebilmesi için en iyi şekilde bakıldığından emin olabilirsiniz.
Eve döndüğünüzde gücünüzü toplamaya çalışın ve beklenmedik erken doğumdan dolayı eve gelemeyen bebeğiniz için duygusal ve fiziksel düzenlemeler yapın. Eğer başka çocuklarınız da varsa her dakikanızı hastanede geçirmeniz gerekmez. Eğer bunu yaparsanız bebeğiniz eve geldiğinde diğerleri gücenebilir. Yeni bebeğinizin hastanede geçirdiği zaman diğer çocuklarınızın alışması için faydalı olabilir, zaten yoğun bakımda birkaç saatten fazla vakit geçirmeyeceğiniz için diğer çocuklarınızın olumsuz etkilenmesi söz konusu olmayacaktır.

Eve Dönüş: Genel olarak konuşmak gerekirse bebekler, anne sütü veya mamayla tam olarak beslenebildiği, en az 2 kg’a ulaştığı, 34 haftalık doğum yaşına geldiği, kilo almaya başladığı ve kendi vücut ısısını ayarlayabildiği zaman eve gitmesine izin verilmektedir.

Prematüre Bebek

Eve gitme vakti yaklaşınca çoğu yoğun bakım ünitesi, annenin gelip en az bir gece hastanede bu amaca özel olarak ayrılmış odalarda kalmasını ister. Böylelikle eve gitmeden önce anneler, bebeklerine “tam olarak bakabilme konusunda kendilerine olan güvenlerini artırabilirler. Prematüre bebekler normal doğum tarihlerine denk gelen iki üç hafta içinde eve gidebilirler. O zaman geldiğinde, bir sağlık problemi yoksa bebeklere, normal zamanlı doğan bebekler gibi muamele gösterilebilir. Kendini güvende hissetmesi için sık sık kucaklamanız gerekmektedir, bebeğinizin normal bir bebekten farklı tepkiler vermesi olası değildir.
Prematüre bebeğin gelişim aşamaları ve kilo alımı bebeğin beklenen doğum zamanından itibaren hesaplanır, iki yaşına geldiğinde gelişim ve fiziksel açıdan normal zamanında doğan bebeklerle aynı seviyeye gelmiş olurlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler