Bebeklerde Gelişim Dönemleri

Duygusal -Algısal Gelişim: Bebeğin çevresi ile etkileşimi duyuları yoluyla olmakta ve çevresini anlaması duyuları ile gerçekleşmektedir. Bebeğin çevresiyle etkileşimi arttıkça onlara anlaması ve bilişsel gelişimin temeli olan algısal süreçler gelişmektedir. Bebeklerde yaklaşık 4. aydan itibaren görsel motor sistem geliştiğinden bazı renkleri (sarı, mavi, gri gibi) tanımaya başlar. Göz koordinasyonu birkaç ay içinde gelişmeye başlar ve hareket eden bir nesneyi izleyebilir. Bebeklerde görsel izleme hareketleri oldukça düzensizdir. Hemen bakışını başka bir noktaya değiştirebilmektedir. Bu görüntüleme davranışı, hızla gelişir ve bebek yaklaşık 1,5-2 aylık olduğunda nesneleri izler hale gelir. Bebeklerin işitsel algı kapasiteleri, doğdukları zaman gelişmiştir. İlk aylardan itibaren bebekler bir ses duyduklarında kafalarını sesin geldiği yöne çevirebilmektedir. Bir aydan daha küçük bebekler çok farklı frekans ve şiddetteki sesleri birbirinden ayırt edebilmektedir.

Bebeklerde Gelişim Dönemleri

Piaget’nin Duyusal-Motor Bilişsel Gelişim Dönemleri: Bu dönem boyunca bebekler, doğdukları zaman var olan reflekslerini değişikliğe uğratırlar ve çevresindeki objelere daha etkili bir şekilde tepki vermelerini sağlayacak organize olmuş eylem örüntüleri (şemalar) oluştururlar. Bu şemalar gittikçe genişletilir, değiştirilir ve böylece bebekler içjn bilişsel gelişimin temelleri atılmış olur. Yaklaşık 2 yaş civarına geldiğinde çocuğun eylem dağarcığı, daha çok bilgi ve karmaşıklık içeren düşünce veya davranışlar haline gelir. Bu dönem süresince bebekler duyulan ve motor etkinlikleri yoluyla çevreleri ile ilişki kurarlar ve kendi eylemleri ile dış dünya arasında bir ilişki olduğunu öğrenirler.
Araştırmalar, yeni doğan bebeklerin koşullanma yoluyla öğrenmeyi gerçekleştirebildiklerini göstermiştir. Bir araştırmada, birkaç günlük bebeklere emmeleri için emzik verilirken aynı zamanda da bir ses verilmiştir. Bu ses ve emzik uyarıcıları eş zamanlı olarak 15 kez birlikte bebeğe verilerek tekrarlanmıştır. Daha sonra, bebeğe sadece ses verilmiştir. Bebeğin bu kez emzik olmamasına rağmen ses karşısında emme davranışı sergilendiği gözlenmiştir. Bu durumda, bebeğin emme davranışı ile ses arasında hiçbir ilişki yokken, bebeğin bu iki uyarıcı arasında bağ kurmayı öğrendiği görülmüştür.
Bir diğer çalışmada yeni doğan bir bebek için 3’er saatlik beslenme aralıkları oluşturulmuştur. Düzenli olarak bebekler bu 3’er saatlik dilimlerle beslenmişler. Bir hafta süren bu uygulama sonunda, anne babalar bu 3 saatlik beslenmeyi geciktirmeye başladılar. Oysa bu 3 saatlik dilime bebek kendisini ayarlamıştır. Bebeklerin fiziksel incelemeleri sindirim sistemi biyokimyasının düzenli beslenme aralıkları sonucunda doğal olarak kendiliğinden değiştiğini göstermiştir. Bu değişmeler bebeğin koşullanması yoluyla gerçekleşen davranış değişliğidir.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler