Doğum Kontrol Hapları

Hiçbir doğum kontrol yöntemi kusursuz değildir; ancak, çiftler genellikle kendileri için uygun olanı seçebilmektedir. Dikkatli uygulanmaları gerekir. Kimi istenmeyen ge­belikler, doğum kontrol yönteminin işe yaramamasından, diğerleri de yöntemin doğru kullanılmamasından (örneğin, hapı almayı unut­manız ya da spirali yanlış yerleştirmeniz) kaynaklanır. Doğum kontrol yöntemi sizin ya da eşinizin gereksinimlerini karşılamıyorsa, kendinizi tedirgin ya da hasta hissedebilirsi­niz veya hamile kalma tehlikesi yaşarsınız.

Doğum kontrol gereksiniminiz yaşam boyu değişir; 20 yaşında uygun olan yöntem 40 yaşında olmayabilir. Seçiminiz, bebek isteyip istemediğinizden de etkilenebilir. Size uyan yöntemi bulmak için, eşinizle ve doktorunuzla konuşmalısınız. Seçilen yönte­min etkinliğini, kullanım biçimini ve olası yan etkilerini tartışın. İlişkinizin monogam olup olmadığı, yaşınız ve doğurganlık geçmişinizle kişisel tercihleriniz seçilecek yöntemi etkiler.

dogum kontrol hapları

Doğum kontrol hapi
1960’larda üretilmesinden bu yana doğum kont­rol hapı kadın yaşamında devrim yaratan bir güç olarak karşılandı çünkü, üreme döneminde daha etkili aile planlamasını ve hamile kalma tehlikesini en aza indirerek istendiğinde seks yapabilmeyi olanaklı kılmaktadır. Yeni for­müller gebeliğe karşı yüzde 95 ile yüzde 99 arasında koruma sağlamaktadır. Kimi kadın­larda durum farklı olsa da, hapın yan etkisi çok seyrek görülür. Örneğin, az sayıda kadın­da kan pıhtılaşmasında artış görülebilir. Hor­mon doğum kontrol yöntemlerinin sizin için uygun olup olmadığını anlamak için, dokto­runuz risk etmenlerini tüm değerlendirecektir.

Ağızdan hormonal doğum kontrol hapı alıyorsanız, kilonuzu düşük tutmak, sigara içmeyerek, kan basıncınızı düzenli ölçtü­rerek ve pelvik muayeneler ile servikal yaymalar yaptırarak olası riskleri azaltma­lısınız. Herhangi bir nedenle ilaç reçete edilirse, doğum kontrol hapı aldığınızı doktora söylemeyi unutmayın. www.kadinlarportali.com

BİLEŞİK HAP
Tanımı : En yaygın kullanılan haplarda dişilik hormonları olan östrojen ve progesteronun (progestojen) yapay biçimlerini kullanır. Bu hormonları değişik düzeylerde içeren farklı türleri vardır. Etkili olan en düşük doz verilir.
“Kademeli hap” ayın farklı günleri için farklı düzeylerde hormon içeren bir bileşik haptır. Haplar 21 gün boyunca doğru sırayla alınma­lıdır. Bazı markaların, yedisi hormon içerme­yen 28 günlük hapları vardır (her gün bir hap almak, unutma olasılığınızı azaltır).

Etkisi Östrojen ile alınan progesteron yumurtlamayı (yumurtaların olgunlaşmasını ve salıverilmesini) engellediğinden, spermin dölleyeceği yumurta bulunmaz. Progesteron, ra­him zarını değiştirir ve rahim boynundaki sal­gıyı kalmlaştırarak sperm geçişini zorlaştırır.

Üstünlükleri Kullanımı kolay olup güven­lidir ve doğal sekse izin verir. Daha hafif ve daha az ağrılı adetlerle, azalan PMS belirtileri görülür. Yıllarca alınabilir ve pelvis iltihap­lanmasına (PID), iyi huylu meme tümörüne, endometriyoz, yumurtalık ve rahim kanserine karşı koruma sağlar.

Sakıncaları : Kilo alabilirsiniz, aıh halini­zin değişmesine, memelerde şişmeye, seks isteğinin azalmasına, migrene, mide bulantısı­na ve vajinal kanamaya neden olabilir. Du­ran yumurtlama sürecinin yeniden başlaması için aylar geçmesi gerekebilir.

Uygun olmayabileceği durumlar Be­bek emziriyorsanız, 35 yaşının üzerindeyseniz ve sigara kullanıyorsanız, flebit ya da derin damar pıhtılaşması geçirmişseniz, şeker hasta­lığı, yüksek tansiyon ya da hepatit gibi kara­ciğer rahatsızlığınız varsa.

Yararlı olmayabileceği durumlar Bir hapı atlarsanız, hapı aldıktan sonra 3 saat içinde kusarsanız ya da belirli antibiyotiklerle başka ilaçlar (örneğin, sara için) alıyorsanız. Bu durumlardan herhangi birinde, hapın yanı sıra yedi gün süreyle prezervatif gibi başka doğum kontrol yöntemleri kullanın.

YALNIZCA PROGESTOJEN HAPI

Tanımı: Bu hapın bir tür progesteron olan progestojen adlı tek bir hormonu kullanması, östrojenin yan etkilerinden şikayet eden, be­bek emziren ya da başka nedenlerden dolayı bileşik hapları kullanamayan kadınlar için uygun olmasını sağlar.
Etkisi: Servikal mukozayı kalınlaştırır ve rahim zarını değiştirerek spermin Fallop tüp­lerine ulaşmasını engeller. Kadınların yaklaşık yarısında yumurtlamayı önler.
Üstünlükleri: Bileşik hapınkiyle aynıdır. Bıraktıktan kısa süre sonra doğurganlık nor­male döner.
Sakıncaları Her gün aynı saatte alınmalı­dır ve bileşik hapa oranla başarısızlık oranı biraz daha yüksektir. Düzensiz vajinal kana­ma ve memede duyarlık görülebilir.
Uygun olmayabileceği durumlar Aşırı kiloluysanız, açıklaması olmayan bir kanama ya da dış gebelik geçirdiyseniz veya ailenizde kalp hastalığı varsa.
Yararh olmayabileceği durumlar Kus­ma ya da ishaliniz varsa. Üç saatten fazla gecik­meyle alırsanız, bunu hemen yapın ve sonra­kini normal zamanında alın (döngünün geri kalanı için başka bir gebelikten korunma yöntemi kullanın).

DİĞER HORMON YÖNTEMLERİ

Tanımı: Depo-Provera iğneyle uygulanabilen progestojendir. Implanon deri altına yerleştirilir ve etkisini üç yıl sürdürür.
Etkileri: Depo-Provera doktor tarafından adetin ilk üç günü içinde uygulanır ve etkisi 12 hafta sürer. Implanon adetin ilk günü yerleştirilir.
Üstünlükleri: Uzun süre dayanırlar: Unut­manız olanaksızdır. Başarısızlık olasılığı düşüktür (Depo-Provera yüzde 1, Implanon yüzde 0). Adetler hafiftir. Implanon çıkarıldık­tan kısa süre sonra doğurganlık normale döner.
Sakıncaları: Depo-Provera bırakıldığında, doğurganlık bir yıl süreyle normale dönmeye­bilir. Implanon gözle görülebilir. İkisi de düzensiz kanama ve kilo almaya neden olabi­lir. Yakın gelecekte gebe kalmak istiyorsanız uygunsuz olabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler