Gebeliğin 9. Haftasında Sizdeki ve Bebeğinizdeki Değişiklikler

Bebeğinizin Büyüklüğü Ne Kadar?

Embriyonun baş bölgesinden kalçala­ra kadar olan uzunluğu 2.2 ila 3 cm’dir. Bu yaklaşık orta boy bir zeytin kadardır.

Sizin Büyüklüğünüz Ne Kadar? Siz Ne kadar Değiştiniz?

Bebeğin içeride büyümesi ile rahminiz genişliyor. Şimdiye kadar beliniz kalın­laşmaya başladığını görüyorsunuzdur. Pelvik muayene, rahminizin bir grey­furttan biraz daha büyük olduğunu belir­leyecektir.

Bebek Gelişimi

Eğer rahminizin içine şöyle bir göz atacak olsaydınız, bebeğinizdeki birçok değişimi görebilirdiniz. Bebeğinizin kolları ve bacakları uza­maktadır. Eller bileklerden kıvrılmış ve kalp bölgesinin üzerinde durmaktadır. Parmaklar daha uzundur ve parmak uçla­rı hafif genişlemektedir. Ayaklar vücudun ortasına doğru yaklaşmaktadır ve gövde­nin önüne gelecek kadar uzun olabilir.

Baş daha diktir ve boyun daha çok ge­lişmiştir. Gözkapaklan gözleri hemen hemen Örter. Şimdiye kadar, gözler açık­tı. Dış kulak kepçeleri belirgindir ve iyi­ce şekillenmiştir. Bebeğiniz artık vücu­dunu ve uzuvlarını hareket ettirebilmek­tedir. Bu hareket ultrason incelemesinde görülebilir.

Bebek, hâlâ çok küçük olmasına rağ­men, daha fazla insan görünümündedir. Büyük olasılıkla, bir erkeği dişiden ayır­mak henüz mümkün değildir. Erkek ve dişinin dış organları (dış üreme organla­rı) birbirine çok benzer ve daha birkaç hafta birbirinden, ayırt edilemez.

Sizde Oluşan Değişimler

~ Kilo Değişimi
Kadınların çoğu hamilelik döneminde kilolarıyla ilgilenirler. Ne kadar garip görünse de, kilo alımı gelişen bebeğini­zin sağlığını izlemek için önemli bir yol­dur. Az kilo alıyor olsanız bile, vücudu­nuz genişlemektedir.

– Artan Kan Hacmi

Kan sisteminiz, hamilelik döneminde çarpıcı bir biçimde değişir. Kan hacminiz çok artar, hamile olmadan önceki miktar­dan % 50 daha fazladır. Bunun yanında, bu miktar kadından kadına değişir.

Artan kan hacmi önemlidir, büyüyen rah­minizin ihtiyaçlarını karşılamak için art­maktadır. Bu artış, embriyodaki kanı içer­mez, onun dolaşımı ayrıdır (fetal kan sizin kanınızla karışmaz). Sisteminizdeki daha fazla kan, uzandığınızda veya ayaktayken sizi ve bebeğinizi zararlı etkilerden korur. Ayrıca kan artışı, doğumda kan kaybı oldu­ğu için koruyucu olarak görev yapar.

Kan hacmi ilk trimester döneminde artmaya başlar. En fazla artış, ikinci tri­mester döneminde olur. Üçüncü trimes­ter döneminde daha yavaş bir oranda art­maya devam eder.
Kan, sıvı (plazma) ve hücrelerden olu­şur (kırmızı kan hücreleri ve beyaz kan hücreleri). Plazma ve hücreler, vücut fonksiyonlarında önemli bir yere sahiptir.

Hem kırmızı kan hücreleri hem de plazma hamilelikte artar; plazma daha fazla artar. Plazmadaki artış kansızlığa (anemi) neden olabilir. Aneminiz varsa, özelliklede hamilelik döneminde, kendi­nizi kolayca yorgun, halsiz hissedebilir­siniz veya genel olarak hasta hissedebi­lirsiniz.

Sıvı ve hücreler, farklı derecede çoğa­lırlar. Genellikle, ilk önce plazma hac­minde artış olur ve bunu kırmızı kan hücrelerindeki artış takip eder. Kırmızı kan hücrelerindeki artış, vücudunuzun demir ihtiyacını arttırır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler