Polisitemi Vera

Kemik iliğinde aşırı kan hücresi üretimi sonucunda kan hücrelerinin sayısında (özellikle kırmızı kan hücreleri = eritrositler) anormal derecede artış meydana gelmesine verilen addır.
Polistemia vera doğumsal değildir daha sonra gelişir. Bir kemik iliği hastalığıdır. Tüm kan hücrelerinde (eritrosit lökosit trombosit) aşırı üretim sözkonusudur. Oldukça nadir görülen bir hastalıktır sıklıkla erkeklerde gözlenir ve 40 yaş altında nadiren gözlenir. Nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Hastalık yavaş yavaş gelişir genellikle 50-60 yaşlarından sonra akut myelojenik lösemiye dönüşebilir. Kanın yoğunluğunda meydana gelen artış (akışkanlığının azalması) ve trombositlerin sayısında meydana gelen artış bir inme veya kalp krizi gelişmesine neden olabilir. Bazı hastalarda trombositlerin pıhtı oluşturma yetenekleri azaldığından kanamalar meydana gelebilir. Riskli gruplar bilinmemekle birlikte yahudilerde daha sık gözlenmektedir.

Belirtiler (şikayetler genelde kanın akışkanlığının azalmasına bağlıdır)
– başağrısı
– sersemlik
– kaşıntı (özellikle sıcak bir banyodan sonra)
– karnın sol üst kısmında şişkinlik hissi
– ciltte kırmızılık özellikle de yüzde
– nefes darlığı
– yatar durumda zor nefes alma
ilave oalrak aşağıdaki şikayetler de bulunabilir:
– görme bozuklukları
– ciltte kırmızı nokta tarzında lekeler
– yer yer morluklar
– halsizlik

Hasta zafiyetten, baş ağrılarından ve başka belirtilerden şikayetçi olabilir. Yahut da deri içinde ve salgılı zarlarda (mukozalarda) kanamalar görülebilir. Genel bir belirtisi deride koyu mavi-kırmızımtrak bir kızartı görülmesidir. Hasta teste tabi tutulduğu zaman dalağın büyüdüğü görülecek ve bir kan sayımı da yapılınca da kırmızı kan hücrelerinin fazlasıyla artmış olduğu tespit edilecektir.

Tanı ve testler
– kan hematokrit değerinin artması
– kan beyaz küre sayısının artması
– kan trombosit sayısının artması
– kan hacminin artması
– kırmızı küre incelenmesi (periferik yayma)
– kan vitamin B-12 düzeyi ölçümü
– kemik iliği biyopsisi
– laktat dehidrojenaz enzim düzeyi analizi
– idrar analizi
– serum ürik asit düzeyi ölçümü
– trombosit agregasyon testi
– sedimentasyon (sedim) hızı ölçümü
– eritropoietin ölçümü
– lökosit alkalen fosfataz enzim ölçümü

Tedavi
Tedavinin temel amacı kanın akışkanlığını arttırmak kanamaları ve damar içi pıhtılaşmayı önlemektir.
Flebotomi (kan alınması) kanın yoğunluğunu (koyuluğunu) azaltmak amacı ile kullanılan yöntemlerden birisidir. Kan hematokrit düzeyi 45 in altına düşene dek her hafta 1 ünite kan alınır. Flebotomi işlemi kan hematokrit düzeyi 45 in altına düşene kadar devam edebilir.
Kemik iliğindeki üretimi baskılamak için bazı hekimler tarafından kemoterapi uygulanabilir.
Aspirin benzeri ilaçlar (pıhtılaşmayı engelleyici – kanı sulandırıcı) kullanılmamalıdır çünkü mide kanamasına neden olabilir.
Gerekli önlemler alınmadığında 11-15 yıl içerisinde ölüm meydana gelebilir. Ölümün en önemli nedeni; damar içi pıhtılaşmaya bağlı inme veya kalp krizleridir. İleriki dönemlerde lösemi gelişebilir.

Gelişebilecek Diğer Hastalıklar
– Damar içi pıhtılaşma
– mide ülseri
– mide kanaması
– gut hastalığı
– lösemi
– kalp yetmezliği
– miyelofibrozis

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 6 YORUM
  1. elifyıldırım dedi ki:

    5 senedir polistemiaverayım duyulmuş ve çok iyi bir prof’un tedavisindeyim 37 yaşındayım birgün tamamen geçecek ona inanıyorum

  2. kubilay yıldırım dedi ki:

    mhb…elif hanım banada polisitemi tanısı kondu o doktrun isim ve telini verebilir misiniz…

  3. şenol mutlu dedi ki:

    mrb elif hanım oncelıkle polisitemi vera hastalıgını ınceleme yaparken bır cok forumda butur hastalara bılgı paylasımında bulundugunuz ıcın tesekur ederım bu hastalık teşhisi babama yaklasık 2 ay once konuldu ve bırkac defa kan alındı sonra ılac tedavısıne başlanacak haydera adlı bı ılac verıldı bu konu hakkında hıc bır bılgım yok ıyı bır prof tarafından tedavı edık dıgınızı yazmısınız doktorunuz hakkında bılgı alma ımkanım olursa mınnetar kalırım bilgı paylasımı yapa bılırsek cok sevınırım şimdiden allh en kısa zamanda saglıgınıza kavusmaya canabı hakktan nıyaz ederım

  4. ahmet yılmaz dedi ki:

    elif hanım öncelikle geçmiş olsun ben 19aydır polisitemivera hastalığıyla yaşıyorum tıpta ilaç tedavisinden başka bir tedavi yöntemi yokmuş bana o doktorunismini verirmisin

  5. yıldız dedi ki:

    merhaba elif hanım benimde eşime polisitemivera tanısı kondu gittiğiniz profun ismini telefonunu banada yollayabilirmisiniz sizede geçmiş olsun allah şifa versin şimdiden teşekkürler…

  6. merida dedi ki:

    Elif hanım doktor unuzun ismini bizimlede paylasirsaniz seviniriz.sevgiler

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler