35 Yaşından Sonra Hamilelik

Kadınların çoğu, kariyerlerini oluştur­duktan sonra evlenmeyi seçiyorlar ve çiftlerin çoğu daha geç bir yaşta aileleri­ni kurmaya başlamayı tercih ediyorlar. Günümüzde, doktorlar geç yaşta ilk ha­mileliklerini yaşayan annelerle daha faz­la karşılaşıyor ve bu anneler geçmişte kendi yaşlarında hamile kalan kadınlara oranla daha güvenli ve sağlıklı hamile­likler yaşayabiliyorlar.

İleri yaşta hamileliği düşünen bir kadı­nın iki önemli endişesinin olduğunu be­lirledik. Hamileliğin onu nasıl etkileye­ceğini ve yaşının hamileliğini nasıl etki­leyeceğini öğrenmek istiyor. Anne daha ileri yaşta ise, anne ve bebek İçin komplikasyon olasılıklarında hafif bir artış oluyor. Ayrıca daha geç yaştaki kadınlar­da hamilelik konusunu ele alan Your Pregnancy after 35 isimli kitabımızı da okuyabilirsiniz.

35 yaşından büyük hamile bir kadının aşağıdaki risklerle karşılaşma olasılığı daha fazladır:
• Down sendromlu bir bebek
• Yüksek kan basıncı
• Pelvik ağrı (Karnın alt kısmındaki ağrı)
• Preeklampsi (İdrarda normalin üstün­de albümîn cinsi protein görülmesi ve tansiyon yükselmesi)
• Sezaryen ile doğum
• Çoğul gebelik
• Plasentanın erken ayrılması
• Kanama ve diğer komplikasyonlar
• Erken doğum
İleri yaşlardaki hamile bir kadın ayrı­ca, daha genç bir kadının karşılaşmaya­cağı sorunlarla da ilgilenmelidir. Genel bir sadeleştirme ile açıklarsak, 20 yaşındayken hamile kalmak 40 yaşında hami­le kalmaktan daha kolaydır. Olasılıklara göre, 40 yaşında bir mesleğiniz olabilir veya diğer çocukların sizin zamanınızı alan istekleri olabilir. Dinlenmek, egzer­siz yapmak ve doğru beslenmek sizin için biraz zor olabilir.

Yaşın ilerlemesi ile bağlantılı olan ha­milelik problemleri, yaş ilerledikçe orta­ya çıkmaya eğilimli olan kronik hasta­lıkları da kapsar, Yüksek kan basıncı, 35 yaşın üzerindeki kadınlarda en çok rast­lanan hamilelik komplikasyonlanndan biridir. Ayrıca preklampsi olasılığı daha yüksek­tir.
İleri yaşta doğum yapan kadınlarda er­ken doğum, pelvik ağrı dahil olmak üze­re problem çıkma riskleri daha yüksektir.

Diyabet komplikasyonları kadar diya­bet olasılığı da yaş ilerledikçe artar. Araştırmacıların bulguları 35 yaşın üze­rindeki kadınlarda diyabet komplikas-yonlannın iki kat arttığını göstermekte­dir. Geçmişte, hipertansiyon (yüksek kan basıncı) ve diyabet hamilelikteki başlıca komplikasyonlardı. Günümüzde­ki olanaklarla, bu hamilelik komplikas-yonlanm tedavi etmede oldukça iyi ge­lişmeler sağlamaktayız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. selin kezer dedi ki:

    merhabalar… benim annem 46 yaşında ve hamile kürtaj ÅŸartmı?doÄŸum yapabilirmi, diyabeti,tansiyonu ve herhangi bir fiziksel engeli yok lütfen yardım edin bebeÄŸimizi istiyoruz ama doÄŸum iyigeçermi yardım edin lütfen.. saygılarımla……

BÄ°R YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler