Bebek Beslenme Saatlerini Nasıl Belirlemeli?

Beslenme saatlerini nasıl tespit etmeli? Her şeyden önce bebeğin Uzun süre açlıktan ağlamasını önlemek gerekir. Bebek, uyanıp uzun süre ağlayacağına beslenmek için belirli sa­atlerde, örneğin üç – dört saatte bir uyandmlmayı tercih eder.
Her bebeğin, düzenli aralıklarla acıkma eğilimi vardır; an­nenin onu bu yola yöneltmek için yapacağı şey ise pek azdır.
Bebekler, büyüdükçe, yemekleri arasındaki süreyi de uzat­ma eğilimi gösterirler. 2,5 – 3 kiloluk bir bebek, genellikle her üç saatte bir emzirilmek ister. 4 – 4,5 kiloluk bebeklerin çoğu, 4 saatte bir verilecek mamayla tatmin olurlar. Blr-iki ay içinde de, bebeklerin çoğu gece mamalarından vazgeçer. Dördüncü ve be­şinci aylarda birçok bebek, mamalar arasında beş saatlik bir zaman bırakmaya başlar ve son emzirilme sırasında uyuyakalırlar.

Bebeğin düzenli şekilde ve gittikçe daha aralıklı beslenme eğiliminde annenin davranışının etkisi büyüktür. Anne, emzirildikten sonra uyuyan bebeği dört saat sonra uyandırarak ikinci memeyi ya da biberonu verdiği zaman, onu bu dört saatlik tem­poya alıştırmış olur. Bebek emzirildikten iki saat sonra kıpır­danmaya ve vızırdanmaya başlarsa annesi, birkaç dakika, yeni­den uyumasını bekler ya da biraz su vererek ağlamasını yatış­tırmaya çalışır, böylece bebeğin sindirim sisteminin daha uzun aralıklara alışmasına yardım etmiş olur. Ağladığı için iki saat erkenemzirilen bebek ise bu tempoya ve azar azar yemeye alışacaktır.

Bebeklerin, düzenli beslenme saatlerine alışması birbirin­den farklı sürelere bağlıdır. İştahlı, sakin ve yeteri kadar süt alan bebeklerin çoğu, bir ay sonra, dört saatlik aralara ve gece­yi uyanmadan geçirmeye kolayca alışır. Öte yandan bebek uyuşuksa ve emzirilirken uyuyakalıyorsa, ya da sinirli ve hareketli ise ve annenin de sütü henüz yeterince gelmiyorsa düzenli aralıklarda ısrar etmemek gerekir. Fakat böyle hallerde bile, annenin, düzenli bir bes­lenmeye ve klasik rejime doğru, yavaş yavaş da olsa yaklaşma­ya alışmasını tavsiye ederim; bu onu, bebeğin her uyanışında «acaba acıktı mı, acıkmadı mı?» gibi çift yanlı bir çıkmaz içine düşmekten kurtaracak, ayrıca, bebeği de düzene alışmaya yö­neltecektir

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. fatma dedi ki:

    Merhabalar benim bebegim 9 aylik 7 100 kilo emmiyor yemekde zar zor yiyor bazen aç birakiyorum yine yemiyor emmek istiyor bu sefer ama sutum daha yetmiyor zaten 10 saniye emiyor hemen uyuya kalıyor kilosundansa boyu kisa kalicak diye üzülüyorum cevap yazin lutfen.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler