Önce Aşılama Sonra Tüp Bebek

Tüp Bebek Kısır Çiftler İçin Tek Tedavi Seçeneği mi?

Dr. Engin ENGİNSU: Öncelikle tüp bebek kavramını tanımlamak istiyorum. Çocuk sahibi olamayan her çiftin gebe kalamama nedeni farklı. Bu çiftlere uygulanan tedaviler ise çok çeşitli yöntemler kullanılarak gerçekleştirilir. Bilinenin aksine tüp bebek tedavisi yalnızca yumurta ve sperm hücrelerinin birleştirilerek oluşan embriyonun rahim içerisine yerleştirilmesinden ibaret değil. Tüp bebek yöntemleri şu durumlarda da kullanılabilen yardımcı bir tedavi olarak değerlendirilmeli:
• Hormon eşikliklerinin ilaçla tedavisinde,
• Laboratuvar ortamında oluşturulan embriyoların genetik incelemesi sonucunda olası hastalıklı embriyolar seçilir.

Mikroenjeksiyon Yöntemi Nedir?

Dr.Engin ENGİNSU: Tüp bebek yöntemine geçmeden önce uygulanan yöntemlerden biri. Özellikle kadın yaşının 37 ve altında olduğu, kısırlık süresinin 3 yılı geçmediği çiftlerde, erkek ve kadında gebeliğe engel bir neden bulunamanıışsa sadece yumurtalıkların ve yumurtlamanın uyarılmasıyla gebelik elde edilebilir. Bu gurupta olan çiftlerde önemli olan bu tedavilerin 3 aydan fazla -uzatılmamasıdır. Çünkü uzamış başarısız tedavilerde zaman kaybı ilerideki tedavi şansını azaltabiliyor.

Aşılama Yöntemi Nedir?

Dr.Engin ENGİNSU: Aşılama da tüp bebek yönteminden önce kullandığımız yöntemler arasında. Özellikle 37 yaşın altındaki kadınlarda, yumurtalıklarda, tüplerde tıkanıklık ve rahim içerisinde gebeliğe engel bir durum yoksa ve erkekte sperm sayısı yeterli ise uygulanır. Aşılama tedavisi ilaçla yumurtalıkların uyarılması yapılarak ya da yapılmadan yumurta gelişimini takip ederek uygulanabilir. Olgunlaşan l veya en fazla 3 yumurta olgunlaştığında, yumurtaları çatlattıktan sonra erkekten alınan spermlerin laboratuvar ortamında hazırlanması ve rahim içerisine verilmesi işlemidir.

Başarı Şansı Nedir?

Dr. Engin ENGİNSU: Aşılama yönteminde başarı hastanın hazırlanma yönteminin iyi seçilmesi ve spermin iyi hazırlanmasıyla artıyor. Öncelikle yumurtalıkların uyarılması için hormon iğneleri kullanılarak (FSH) yapılan tedavilerde başarı yükseliyor. Meni içerisindeki sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında ayrıştırılması, doğru kültür sıvıları ve yöntemler kullanılarak sperm hücrelerinin dölleme yeteneklerinin artırılması da başarıyı artırıyor. Tüm bu hazırlıklar düzgün yapıldığında aşılama yöntemiyle yüzde 40’lara varan gebelik elde edilmesi mümkün olabiliyor.

Aşılamadan Önce Yapılması Gereken Tetkikler Var mı?

Dr. Engin ENGİNSU: Adetin ilk 2 ile 4’üncü günleri arasında yapılacak hormon tetkikleri, ultrasonografi ile yumurtalıklar ve rahim içerisinin değerlendirilmesi gerekir. Aşılama yönteminde kadının tüplerinin açık olması lazım. Bu nedenle adetin 7-10’uncu günleri arasında rahim filmi çekilmesi ve tüplerle ilgili bir sorun olmadığının belirlenmiş olması gerekir.

Aşılama Kaç Kez Denenmeli?

Dr. Engin ENGİNSU: En fazla 3 aşılama sonrasında gebe kalınamıyorsa artık daha ileri tedavilere başlamak lazım.

Tüp Bebek ile Mikroenjeksiyon Arasındaki Fark Nedir?

Dr. Engin ENGİNSU: Tüp bebek tedavileri tüm yöntemleri içeren bir terimdir. Laboratuvar ortamında yumurta hücreleri ile sperm hücrelerinin bir araya konularak döllenmenin sağlanmasının, beklenmesi tüp bebek olarak
biliniyor. Mikroenjeksiyon ise yumurta hücrelerinin içerisine tek tek seçilmiş l adet spermin enjekte edilmesi işlemidir. Günümüzde mikroenjeksiyon yöntemi çok daha büyük bir oranda yapılıyor, bazı merkezlerde sadece bu yöntem uygulanıyor. Hem daha güvenli hem de daha iyi sonuçlar alınıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler